Home » D:News » Mancarea pare mai gustoasa cand ai muncit din greu pentru ea

Mancarea pare mai gustoasa cand ai muncit din greu pentru ea

Mancarea pare mai gustoasa cand ai muncit din greu pentru ea
Publicat: 07.11.2010
Cel putin, soarecii asa considera, dar un fenomen similar e cunoscut si la oameni: tindem sa apreciem mai mult lucrurile pe care le-am obtinut cu truda.

Daca trebuie sa depui mai mult efort pentru a face rost de
mancare, aceasta ti se va parea mai buna, considera oamenii de
stiinta de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, in urma unor studii
realizate, deocamdata, pe soareci de laborator.

Intr-un prim experiment, soarecii au fost antrenati sa capete
mancare apasand pe doua parghii:, apasand o singura data pe prima
dintre ele, capatau o bucatica de aliment dulce; in cazul celei
de-a doua parghii, trebuiau sa apese de 15 ori pentru a capata o
gustare asemanatoare (dar nu identica primei).

Ulterior, cand li s-au pus la dispozitie „la liber” mostre din
ambele alimente, soarecii au aratat o preferinta marcata pentru
gustarea nr. 2, pentru care trebuisera sa munceasca mai mult.
Intr-un al doilea experiment, cercetatorii au vrut sa afle daca
aceste preferinte se mentin si in cazul unor alimente cu continut
mic de calorii (un fel de variante „light” ale primelor), de obicei
mai putin imbietoare pentru soareci – ca si pentru oameni – in
comparatie cu alimentele ce contin mai mult zahar, mai multe grasimi si, in
consecinta, mai multe calorii.

Doua grupuri de soareci au primit acelasi aliment sarac in
calorii, numai ca membrii unui grup l-au obtinut apasand o parghie
slaba, in vreme ce ceilalti participanti l-au capatat cu mai mult
efort, fiind nevoiti sa actioneze o parghie mai greu de
manevrat.

Serviti, ulterior, cu alimentul respectiv in cantitati
nelimitate, soarecii care „muncisera mai mult” au mancat cantitati
mai mari si chiar au parut sa-l savureze mai intens, dupa impresia
savantilor, care s-au orientat dupa modul in care soarecii lingeau
hrana – un comportament specific care indica, dupa parerea
specialistilor, cat de mult le placea alimentul respectiv.

Daca aceste descoperiri s-ar putea aplica si la oameni, este un
aspect care merita investigat, cred cercetatorii, gandindu-se la
implicatiile acestor descoperiri asupra problemei obezitatii, de pilda: persoanele
supraponderale ar putea sa isi conditioneze, astfel,
comportamentul, pentru a aprecia alimente cu un continut mai mic de
calorii, ceea ce le-ar ajuta sa piarda in greutate.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință