Prima pagină D:News

Fecalele si urmele - Ultimele sperante pentru tigri

Redactia Descopera.ro | 11.22.2010 | ● Vizualizări: 185
Fecalele si urmele - Ultimele sperante pentru tigri     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Tigrul, cea mai mare si mai puternica felina din lume, a ajuns extem de aproape de punctul non-retur al salvarii sale ca specie. In disperare de cauza, expertii indieni au elaborat doua noi metode de identificare si urmarire a tigrilor ramasi in viata.

Conform profesorului Yandvendradev Jhala din cadrul Wildlife Institute of India, tigrii sunt animale solitare, nocturne si au o densitate scazuta a populatiilor, motive pentru care monitorizarea acestor carnivore se dovedeste a fi extrem de dificila. In consecinta, pana cand nu se va afla cu exactitate daca numarul lor creste, scade sau stagneaza, salvarea lor ca specie est,e pur si simplu, imposibila.

Pana in prezent, monitorizarea tigrilor se facea exclusiv prin inregistrarea urmelor intiparite in praf sau cu ajutorul camerelor video amplasate in paduri. Ambele modalitati s-au dovedit, insa, a fi costisitoare pentru o tara saraca, asa cum este India. In cautarea unor metode ieftine si eficiente de monitorizare a tigrilor ramasi in viata, echipa profesorului Jhala a lucrat in 21 de teritorii ale tigrilor din India centrala si de nord, bazandu-se pe colectarea mostrelor de fecale.

"Fecalele de tigru sunt de dimensiunea unei sfecle medii si au un miros caracteristic, cu o usoara nuanta de mosc. Prin estimarea tigilror cu ajutorul excrementelor lasate de acestia in teritoriu, aflam nu doar numarul lor ci si date importante despre alimentatia, starea sanatatii sau varsta tigrilor", incheie profesorul Jhala.

Sursa: ScienceDaily