Prima pagină D:News

Cel mai eficient adeziv din lume a fost creat din bacterii modificate genetic

11.22.2010 | ● Vizualizări: 411
Cel mai eficient adeziv din lume a fost creat din bacterii modificate genetic     bacterie, ciment, genetica, adeziv, cutremur + zoom
Galerie foto (2)

Un adeziv care sa lipeasca si care sa faca nevazute crapaturile din blocurile de beton a fost pus la punct de catre studentii si profesorii Universitatii din Newcastle, ca parte a unui concurs international de inventii desfasurat in Statele Unite ale Americii. Adezivul are la baza o bacterie modificata genetic care, odata introdusa in crapaturile din beton, va produce un amestec de carbonat de calciu ce va uni crapaturile. BacillaFilla, asa cum este numit adezivul minune, va deveni la fel de tare precum betonul, iar aplicarea sa in crapaturile cladirilor le va prelungi acestora viata in mod substantial.

Bacteria folosita de studenti se numeste Bacillus subtilis sieste una care se gaseste in mod comun in sol. Modificata genetic,aceasta nu va germina decat in contact cu cimentul dar, pedeasupra, are activat si un mecanism de autodistrugere care nu iipermite sa supravietuiasca in beton dupa ce acesta s-a intarit,anunta cercetatorii care au folosit-o in inventia lor."Inventia va fi extrem de utila in zonele in care se produccutremura si unde zeci de cladiri se prabusesc din cauzacrapaturile survenite in urma miscarilor tectonice. Folosirea unuiatare adeziv va salva mii de vieti si de locuinte", afirma Dr.Jennifer Hallinan, unul dintre specialistii implicati inproiect.

Sursa:DailyMail