Prima pagină D:News

In 2050, vor exista mai multi batrani decat copii

Redactia Descopera.ro | 11.29.2010 | ● Vizualizări: 199
In 2050, vor exista mai multi batrani decat copii     demografie, varsta, batran, femeie, barbat, China, Norvegia + zoom
Galerie foto (1)

Aceasta va fi situatia mai peste tot in lume, cu exceptia Africii, arata estimarile prezentate la un seminar desfasurat in acest an la Shanghai, cu prilejul Expozitiei Universale.

Cercetatorii chinezi si norvegieni care au intocmit raportul au subliniat ca aceasta realitate va avea consecinte nu numai in ceea ce priveste problema pensiilor si a ingrijirii persoanelor varstnice, ci si in ceea ce priveste aspectul vietii de familie, relatiile dintre generatii etc.

Combinatia dintre rata scazuta a fertilitatii si rata scazuta a mortalitatii duce, treptat, la o imbatrinire generala a populatiei in majoritatea zonelor lumii, cu exceptia Africii.

Doi factori sunt cu deosebire importanti in explicarea faptului ca femeile nu mai doresc sa aiba multi copii: in primul rand, faptul ca femeile sunt tot mai bine educate, mai independente si mai preocupate de a-si construi o cariera; apoi, lipsa unor politici de incurajare a nasterilor si de sprijinire a familiilor pentru cresterea copiilor.

Aceasta situatie se regaseste in majoritatea societatilor moderne de tip occidental, cu exceptia tarilor nordice - in special a Norvegiei -, unde rata natalitatii este, inca, relativ ridicata.

In China, tara care are una dintre cele mai ridicate rate de imbatranire a populatiei, tendinta se datoreaza politicii "un singur copil pentru fiecare cuplu", care se aplica de 30 de ani.

In aceasta tara, responsabilitatea pentru ingrijirea persoanelor varstnice revine aproape integral familiilor; exista foarte putine camine de batrini in China si putini dintre chinezii varstnici primesc pensii. Din ce in ce mai des, apar, asadar, situatii in care un cuplu ajunge sa ingrijeasca, singur, de patru parinti batrani, fara a avea frati sau surori cu care sa imparta responsabilitatile.

Ca urmare a acestei stari de lucruri, unii cercetatori chinezi au avertizat asupra agravarii situatiei, cerand incetarea politicii "un singur copil"; guvernul chinez intetioneaza insa, sa continue sa o aplice pana in 2015. Rareori, se fac exceptii, de pilda in cazul unor familii de fermieri, carora li se permite sa aiba mai mult de un copil.

Alte caracteristici ale situatiei demografice actuale, la nivel mondial, sunt rata mare a natalitatii in tarile cele mai sarace si "feminizarea" populatiei de batrani: in societatile de tip occidental, marea majoritate a persoanele varstnice sunt femei. Femeile sunt mai adaptabile, supravietuiesc mai bine provocarilor vietii moderne si traiesc mai mult - ca rezultat, in multe tari, exista de doua ori mai multe femei varstnice decat barbati de varsta a treia.

Sursa: Science Daily