Prima pagină D:News

Rasa de cai a Imparatilor Romei, redescoperita in Italia

Redactia Descopera.ro | 12.01.2010 | ● Vizualizări: 676
Rasa de cai a Imparatilor Romei, redescoperita in Italia     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O rasa de cai straveche, indragita de insusi Imparatii Romei Antice, a fost redescoperita si recunoscuta oficial, dupa ce o echipa de cercetori italieni a descoperit cateva exemplare tipice care supravietuiau in hergheliile din regiunea Maremma.

Denumiti cai de Maremma-Lazio, exemplarele cabaline sunt descendentii directi ai amasarilor preferati de imparatii romani de genul lui Marcus Aurelius, acum mai bine de 2.000 de ani. Caracteristicile distinctive ale rasei includ o constitutie fizica solida, piept lat, coama si coada dese si picioare musculoase.

Arhetipul acestei rase de legenda poate fi vazut in numeroase statui de bronz si marmura, precum si in multe imagini din mozaicurile antice. Cel mai impresionant edificiu care reprezinta caii de Maremma-Lazio este statuia ecvestra a lui Marcus Aurelius, din piata conceputa de Michelangelo in anul 1530.

Studiile genetice au demonstrat ca acesta rasa de cai este unica regiunii Maremma, o zona mlastinoasa de la granita dintre provinciile Lazio si Toscana. Caii imparatilor romani sunt diferiti pana si de rasele de cai din Toscana, regiune faimoasa pentru cow-boy-ii locali, denumiti "Butteri", precum si pentru caii lor temperamentali.

Amprentele genetice a 130 de exemplare din rasa redescoperita, au fost studiate si confirmate de dr. Donato Matassino, din Departamentul de Agricultura al Universitatii din Napoli.

Sursa: The Telegraph

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI