Lupta pentru salvarea recoltelor “salbatice”

13 12. 2010, 12:31

Proiectul care este coordonat de catre Global Crop Diversity Trust, isi propune colectarea si sortarea a milioane de seminte de plante comestibile provenite din toate colturile lumii.

Scopul acestui trust international este acela de a pastra si conserva componentele genetice valoroase pe care le contin stramosii salbatici ai legumelor si cerealelor de astazi. Motivul acestei actiuni de anvergura se vrea a fi recrearea plantelor cu valoare alimentara sub forme noi, rezistente si adaptabile, in cazul unui razboi mondial sau al schimbarilor climatice de proportii.

Tot materialul recoltat va fi depozitat in asa-zise "banci de seminte", pentru un termen dedeterminat de timp. O parte din semintele originale vor fi folosite in cercetari experimentale pentru identificarea varietatilor plantelor salbatice, care vor fi folosite cu succes maxim in combaterea bolilor care afecteaza recoltele.

"Este un plan de urgenta maxima. Trebuie sa ne reintoarcem la Natura pentru a gasi stramosii legumelor si cerealelor noastre, stramosi care vor prospera in conditiile climatice extreme din viitorul apropiat", declara Carl Fowler din partea Global Crop Diversity Trust, sustinut de catre dr. Paul Smith, director al Millenium Seed Bank din Londra.


Sursa: BBCNews