Prima pagină D:News

Bacteria “extraterestra”, o eroare?

Redactia Descopera.ro | 12.14.2010 | ● Vizualizări: 68
Bacteria “extraterestra”, o eroare?     bacterie, extraterestri, NASA + zoom
Galerie foto (1)

“Intalnirea” noastra cu extraterestrii ar putea fi amanata din nou: potrivit unei parti a comunitatii stiintifice, recentul anunt facut de cercetatorii de la NASA cu privire la descoperirea unei bacterii capabile sa incorporeze arsenul in locul fosforului in propriul ADN s-ar putea dovedi doar o eroare grosolana.

Potrivit astrobiologilor de la NASA, ciudatul microorganism ar fi dovada existentei pe Terra, si posibil si pe alte planete, a unei biochimii extraterestre. Dar stirea descoperirii formidabilei bacterii, dupa ce a facut inconjurul lumii, a fost dezmintita public de zeci de oameni de stiinta, care au "invadat" netul cu "o furtuna de reactii negative", cum a fost definita chiar de revista Science, care a publicat studiul original.

Autoarea studiului, Felisa Wolfe-Simon, astrobiolog de la NASA, a demonstrat in experimentele sale de laborator ca microbul a incorporat arsen in moleculele sale, si in mod deosebit in ADN, in locul fosforului; o descoperire socanta, avand in vedere ca demoleaza o regula fundamentala a biologiei, cea potrivit careia materia vie depinde de sase elemente fundamentale: oxigen, hidrogen, carbon, sulf si fosfor. Nu-i de mirare ca stirea a emotionat inimile biologilor, astronomilor si tuturor vanatorilor de urme de viata extraterestra in Univers.

Acum insa, Wolfe-Simon si colegii ei de la NASA "incaseaza" critici aspre legate de modul in care a fost condus experimentul. In mod deosebit, se pare ca cercetatorii s-ar face vinovati de a fi "uitat" sa urmeze anumite proceduri pentru "purificarea" bacteriilor, asigurand lipsa contaminarilor. "Daca un student de-al meu mi-ar fi prezentat aceste date l-as fi trimis inapoi la laborator sa mai controleze o data", a comentat, pe blogul sau, biologul Rosemary Redfield de la Universitatea British Columbia, Canada, care s-a intrebat cum a fost posibil ca studiul sa fie publicat.

Pana una alta insa, nici NASA nici revista Science nu dau inapoi, ci ii invita pe contestatari sa dezminta rezultatele studiului prin cercetari ulterioare, conform "uzantelor" lumii stiintifice.
Sursa: La Repubblica

Tag-uri: bacterie | extraterestri | NASA