Prima pagină D:News

Vulcanii de pe Titan arunca gheata in loc de lava

Redactia Descopera.ro | 12.16.2010 | ● Vizualizări: 273
Vulcanii de pe Titan, arunca gheata in loc de lava     titan, enceladus, saturn, cassini, vulcan, criovulcan + zoom
Galerie foto (1)

Sonda spatiala Cassini a descoperit dovezi ca vulcanii de pe luna Titan a planetei Saturn au forme similare cu cei de pe Terra. Ultimele informatii trimise de Cassini cartre specialistii NASA indica faptul ca varfurile vulcanice cercetate pana acum sunt identice cu vulcanul Etna din Sicilia si cu vulcanul Laki si Islanda. Specialistii banuiesc ca au de a face cu ceea ce se numeste in limbaj de specialitate, criovulcani, mai precis vulcani care elibereaza gheata in loc de lava...

Oamenii de stiinta cred ca activitatea vulcanica de sub suprafata scoartei lunii Titan poate incalzi suficient de mult interiorul satelitului astfel inca vulcanii sa poata erupe. Date fiind, insa, temperaturile extrem de joase de pe aceasta planeta inghetata, la suprafata nu ies decat jeturi de gheata. Cazuri similare se intalnesc si pe o alta luna a lui Saturn, Enceladus, acolo unde vulcanii erup, aruncand in aer lava cu un continut urias de silicat.

"Aceasta este cea mai bine documentata si mai bine realizata topografie a unui satelit, in afara de propria noastra Luna", a declarat Jeffreu Kargel, cercetator in cadrul Universitatii din Arizona.. "Este foarte posibil ca muntii de pe Titan sa fie tectonici, dar explicatia care sustine prezenta criovulcanilor este mult mai consistenta", a adaugat acesta.

Titan este unul dintre putinele corpuri celeste descoperite pana in prezent care poseda o atmosfera, fie ea si redusa, si care este formata din nitrogen si metan - originea metanului este inca necunoscuta. Prezenta vulcanilor de gheata poate explica modul in care aceasta atmosfera s-a format, explica specialistii NASA.

Sursa: DailyMail