Prima pagină D:News

Sobolanii africani au invins microscopul de ultima generatie

Redactia Descopera.ro | 12.16.2010 | ● Vizualizări: 559
Sobolanii africani au invins microscopul de ultima generatie     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu scoate la iveala o situatie cel putin deranjanta pentru progresele cu care se mandreste stiinta medicala moderna. Se pare ca banalii sobolani africani au invins si cele mai moderne mijloace de detectare a aparitiei tuberculozei.

Specialistii din cadrul prestigioasului American Jounal of Tropical Medicine and Hygiene au fost, bineinteles, sceptici la aflarea vestii. Prin urmare, au hotarat testarea capacitatilor sobolanilor africani (Cricetomys ansorgei), comparativ cu microscoaple de ultima generatie, folosite in mod curent in identificarea medicala a bacilului Koch.

Spre surpriza savantilor, umilul sobolan venit din Continentul Negru, a avut o rata de succes cu 44% mai mare fata de microscop. In fata diferentei covarsitoare, tot mai multe spitale americane se gandesc serios la chizitionarea... catorva sobolani africani.

Acest rozator este de cateva ori mai mare decat sobolanul cenusiu, omniprezent in toate orasele lumii. Ruda sa africana traieste doar in savane si paduri, atingand o greutate de 2 kilograme. In Africa natala, sobolanul african este vanat pentru carnea sa gustoasa, iar cateva armate din tarile africii il folosesc la operatiuni de deminari, mirosul extraordinar de fin al rozatorului ajutandu-l sa depisteze eficient minele ingropate in zonele de conflict.

Sursa: NewsWise