Prima pagină D:News

Au fost create primele ploi artificiale in desertul Abu Dhabi

01.06.2011 | ● Vizualizări: 315
Au fost create primele ploi artificiale in desertul Abu Dhabi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Intr-un efort fara precedent de a opri procesul de desertificare care ameninta unul dintre cele mai bogate emirate din regiunea Golfului Persic, specialisti din diverse tari si-au reunit eforturile pentru a crea cat mai multe ploi artificiale, care sa reinvie mediul ambiant din desertul Abu Dhabi. Vara trecuta, ei au reusit crearea a nu mai putin de 52 de furtuni si ploi in zona. Conducerea Emiratelor Arabe Unite a lansat astfel un program - secret in faza initiala -, destinat sa modifice clima de deasupra teritoriului sau. Din acest motiv, autoritatile nu divulga nici astazi numele cercetatorilor care lucreaza in acest program, considerat unul vital pentru intreaga regiune.

In prima instanta, programul a beneficiat de fonduri in valoarede 11 milioane $, fiind demarat in luna iulie a anului trecut. S-atrecut, asadar, la amplasarea de numerosi acumulatori de otel indesert, rolul acestora fiind acela de a ioniza particulele dedesupra desertului.

Norii incarcati negativ au fost ridicati de curentii de aerfierbinte, atragand astfel si particule de praf si nisip. Umezealacondensata a produs, in mod natural, averse de ploaie.
Succesul a fost atat de mare, incat regiunea a inregistrat nu maiputin de 52 de ploi, cu toate ca meteorologii nu preziceau nici oaversa in zona.

Exemplul din Emirate a fost primit cu mare entuziasm in intregulOrient Mijlociu, numeroase state situate in zone deserticeexprimandu-si dorinta de a realiza programe asemanatoare, apaobtinuta din ploi fiind cu mult mai ieftina decat cea rezultata inurma costisitoarelor procese de desalinizare.

Sursa: NewsFeed