Prima pagină D:News

Fundatia Calea Victoriei: ateliere de retorica si antropologie culturala

Redactia Descopera.ro | 01.10.2011 | ● Vizualizări: 39
Fundatia Calea Victoriei: ateliere de retorica si antropologie culturala     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Doua noi ateliere inaugureaza, incepand din 12 ianuarie 2011, seria de activitati propuse de Fundatia Calea Victoriei in acest an.

Atelierul de antropologie culturala va fi sustinut de Mirel Banica, doctor in stiinte politice al Universitatii din Geneva si cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Romana.

Din cele mai vechi timpuri, omul si-a adresat o intrebare fundamentala in legatura cu problema sinelui: cine sunt eu? Proiectul fondator al unei stiinte a omului (antropologia) apare insa tarziu, abia pe la inceputul secolului al XIX-lea, cand se realizeaza trecerea de la omul-subiect al teologiei si filozofiei la omul-obiect al unei stiinte separate.

Astazi, antropologia se constituie intr-o disciplina umanista vedeta, fiind uneori chiar victima a propriului sau succes. Ea se indreapta, din ce in ce mai mult, catre studiul societatii reale, al vietii cotidiene in toata varietatea si splendoarea sa; pentru antropologia contemporana, studiul comportamentului oamenilor din metrou, de exemplu, este la fel de interesant ca si cel al bastinasilor din Insulele Trobiand, asa cum il percepe B. Malinowski.

Aspectele aplicate ale antropologiei sunt, si ele, din ce in ce mai prezente, intreprinderile multinationale, armata sau chiar criminalistica (forensic anthropology) facand apel la antropologi pentru rezolvarea unor probleme. Multe dintre cursurile actuale de relatii publice, management al resurselor umane sau relatii interculturale isi au, de fapt, radacinile in antropologie si sociologie. Antropologia continua sa atraga si sa fascineze, dincolo de orice intrebare critica.

Atelierul de fata isi propune sa va familiarizeze cu principalele idei si modele care au marcat dezvoltarea acestei stiinte. Va fi vorba, mai intai, de prezentarea traditiei marilor scoli antropologice. Vom aborda apoi natura simbolica a relatiilor sociale si aspecte semnificative ale disciplinei: ritul, magia, hrana, violenta si sacrul, memoria si modul sau de functionare etc. O atentie deosebita va fi acordata aspectelor practice ale antropologiei si felului in care ea va poate ajuta in intelegerea si adaptarea la problemele vietii cotidiene.

Scopul final al atelierului: deschiderea curiozitatii catre intelegerea celuilalt, adaptarea la noi situatii de viata, intelegerea evolutiei umanitatii.

Tabla de materii:
1. Problematica de baza a antropologiei. Omul religiei, omul antropologiei. Teren si interpretarea datelor.
2. Marile traditii antropologice. Scoala franceza, engleza, americana.
3. Aspecte semnificative: rit, ritual, ritualizare.
4. Viata cotidiana ca spectacol (Erving Goffman) si fata nevazuta a lumii care ne inconjoara. Lumea ca teatru, existenta ca rol.
5. Antropologia societatilor traditionale versus antropologia societatilor moderne.

Lector: Mirel Banica
Data si ora inceperii: 12 ianuarie 2011, ora 19.00
Numar ateliere: 5
Cost: 150 lei, cost studenti: 120 lei
Inscrieri la: contact@victoriei.roAtelierul de retorica aplicata va fi sustinut de Sebastian Grama.

Scopul celor cinci intalniri ale atelierului este de a constientiza modul in care ne exprimam ideile, precum si "trucurile" potrivite pentru a imbunatati acest mod. Analiza discursului, atat in structura, cat si in desfasurarea sa de fata cu ascultatorii, va fi sprijinita, la fiecare intalnire, de exercitii destinate aplicarii celor aflate pe cale teoretica.
"Retorica nu este fara de rest o disciplina a sensului, ci deopotriva a manipularii emotiei. Acest amanunt implica vorbitorul nu doar ca autor, ci si ca, in cele din urma, actant (/actor). Prin urmare, vom tine seama, cu prilejul punerii in practica a tehnicilor de convingere, de datele personale ale participantilor (prezenta fizica, voce, farmec, energie etc.)", spune lectorul Sebastian Grama.

Temele celor 5 sedinte:

1.
a) Tractatio. Diviziunea sincronica a discursului.
b) Analiza unor discursuri propuse de catre cursanti - din punct de vedere structural.

2.
a) Oratio. Diviziunea diacronica a discursului.
b) Analiza unor discursuri propuse de catre cursanti - din punctul de vedere al desfasurarii si al articularii partilor acestor discursuri.

3.
a) Elemente de hypokrisis (actiune retorica).
b) Exercitii vizand buna gestiune a datelor personale ale cursantilor in vederea producerii efective si eficiente a unui discurs in fata auditoriului (voce, date fizice, caracteristici psihologice etc.).

4. si 5.
a ) Discutarea unor teme clasice de dezbatere cu "armele retoricii".
b) Exercitii pornind de la aceste teme si implicand toate cunostintele si tehnicile anterior dobandite.

Lector: Sebastian Grama
Data: miercuri 12 ianuarie, ora 18.30
Loc desfasurare: VerdeCafe, strada Domnita Ruxandra 15
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal, miercuri
Varsta minima: 16 ani
Cost: 200 lei; cost studenti: 150 lei
Inscrieri la: contact@victoriei.ro