Prima pagină D:News

Misterul quasarului din galaxia Hanny

Redactia Descopera.ro | 01.12.2011 | ● Vizualizări: 235
Misterul quasarului din galaxia Hanny     quasar, galaxie, Hubble, spatiu + zoom
Galerie foto (1)

Galaxia Hanny este “vie”: in interiorul ei traieste un quasar stins acum 200.0000 de ani. Lentila indiscreta a telescopului Hubble a aruncat o privire in misteriosul nor de gaz gigantic, descoperit in urma cu patru ani.

Telescopul spatial Hubble a aruncat pentru prima oara "un ochi" in interiorul misteriosului nor de gaz si a scos la iveala unele dintre secretele straniului obiect ceresc, aflat la peste 650 milioane de ani-lumina distanta de Terra: norul de gaz verde, descoperit in urma cu patru ani, este neasteptat de "viu".

Este unul dintre obiectele cele mai stranii vazute vreodate in spatiu: un nor diform, verde si stralucitor, de dimensiunile Caii Lactee, care "pluteste" in obscuritatea spatiului, in apropierea galaxiei in spirala IC 2947, in constelatia Leului. Din anul descoperirii lui a fost constant subiect de studii si dezbateri ale astronomilor din toata lumea.

Structura a fost identificata in 2007 de Hanny van Arkel, o invatatoare din Olanda, care a participat la proiectul "Galaxy Zoo", in care astronomi amatori analizeaza pe net sute de imagini preluate de telescopul Hubble, ajutandu-i pe cercetatori sa clasifice galaxiile.

Asupra originii acestui nor de gaz, botezata Hanny's Voorwerp (obiectul lui Hanny), exista deocamdata doar teorii, a explicat astrofizicianul Kevin Schawinski de la Universitatea Yale. "Explicatia cea mai simpla este ca gazul a fost lansat in spatiu dupa o coliziune galactica".

Sursa: Corriere della Sera

Tag-uri: quasar | galaxie | Hubble | spatiu