Activităţi seismice violente despică Africa în două (FOTO)

25 01. 2011, 13:54

Ameninţarea vine din partea faimosului vulcan etiopian Erta Ale, care fierbe şi împroaşcă lavă spre înaltul cerului. Pamântul se transformă în nord-estul Africii, regiunea modificându-se rapid. Podeaua deşertica se deschide cu viteză, vulcanii freamătă, iar apele mărilor muşcă tot mai mult din uscat. Africa, sunt convinşi cercetătorii, se despică la o rată foarte rar întâlnită în geologie.



Prima fractură a apărut cu milioane de ani în urmă, dând naştere Mării Roşii, precum şi Golfului Aden. A doua fractură, formată spre sud, între Etiopia si Mozambic, este cea cunoscută astăzi sub denumirea de Valea Marelui Rift, aliniată mai multor vulcani. Peste milioane de ani de acum, şi această regiune se va umple cu apă.



Totuşi, în Depresiunea Danakil, din porţiunea nordică a vaii, oceanul s-ar putea revărsa mult mai devreme. Aici, dealuri joase, nu mai înalte de 25 de metri, reprezintă singurele stăvilare în calea asaltului apelor Mării Roşii. Terenul din spatele lor a scăzut deja cu mulţi metri faţă de nivelurile anterioare şi depozite albe de sare de pe platoul deşertic atestă foste năvăliri ale mării, împiedicată de lavă în avântul său.



Momentan, nimeni nu poate prezice cu exactitate când va inunda Marea Roşie deşertul Etiopiei. Dar atunci când o va face, s-ar putea întâmpla rapid. În ultimii cinci ani, transformarea geologica a nord-estului Africii s-a "accelerat dramatic". Până nu de mult, geologii măsurau o mişcare anuală de milimetri. Dar acum pământul se desface la nivel de metru, conform lui Loraine Field, profesor al Universităţii din Bristol, care cercetează fenomenul la faţa locului.



De asemenea, cutremurele cauzează fisuri adânci în podeaua deşertului, iar pamantul Africii de Est se sfarâma precum sticla zdrobita. Cercetătorii din Golful Tadjoura, care proemină în Djbouti din Golful Aden, au descoperit recent un baraj de şocuri seismice în această regiune.



Practic, revitalizarea activităţilor de transformare a teritoriului Africii a început în 2005, atunci cand o fisură lungă de 60 de kilometri s-a format brusc in Depresiunea Afar. De atunci, aproximativ 3,5 kilometri cubi de magmă au erupt la suprafaţă, suficient pentru a acoperit întreaga suprafaţă a Londrei până la înălţimea unei persoane de statură medie. Iar din perpsectivă geologică, viteza cu care această magmă răbufneşte este uluitoare.

Sursa: Spiegel

Descoperă lumea în care trăieşti: