Mâncatul nesănătos poate duce la depresie

27 01. 2011, 12:22

Acelaşi studiu arată că alimentele bogate în elemente sănătoase, precum acizii graşi omega-9, ajută la reducerea riscului de a fi victima unei boli mentale.

Cercetătorii de la universităţile din Navarra şi Las Palmas de Gran Canaria au urmărit dieta şi stilul de viaţă a peste 12.000 de voluntari, de-a lungul a şase ani.

La începutul studiului, niciunul dintre voluntari nu fusese diagnosticat cu depresie. La încheierea sa, 657 dintre ei sufereau de această boală.

"Participanţii cu un consum ridicat de grăsimi trans (grăsimi prezente mai ales în produsele de patiserie şi în mâncarea de tip fast food) au prezentat o creştere de 48% în riscul de a suferi de depresie, în comparaţie cu cei ce nu consumau acest tip de grăsimi", a declarat cercetătorul care a condus studiul.

Almudena Sanchez-Villegas, profesor de medicină preventivă la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, a explicat că "cu cât au consumat mai multe grăsimi de tip trans, cu atât voluntarii au fost mai afectaţi".

Studiul nu aduce numai veşti proaste. Cercetătorii au observat că grăsimile polinesaturate, ce se găsesc în peşte, legume şi în uleiul de măsline, "sunt asociate cu un risc redus de a suferi de depresie".

Raportul notează că 150 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel global, numărul victimelor acestei afecţiuni a crescut în ultimii ani. Această creştere "poate fi atribuită schimbărilor petrecute în dieta populaţiei din vest, unde anumite grăsimi sănătoase au fost substituite cu grăsimi saturate şi trans", susţin cercetătorii.

Aceştia au adăugat că afecţiunile fatale de tip cardiovascular sunt influenţate într-un mod similar de dieta nesănătoasă.

Sursa: AFP