Prima pagină D:News

Marea Britanie distruge avioane nou-nouţe în valoare de 4 miliarde de lire sterline

Redactia Descopera.ro | 01.28.2011 | ● Vizualizări: 771
Marea Britanie distruge avioane noi-nouţe în valoare de 4 miliarde de lire sterline     marea britanie, avion, aeronava, nimrod mra4 + zoom
Galerie foto (1)

Ministerul Apărării din Marea Britanie va renunţa la avioanele de recunoaştere Nimrod MRA4, care nu intraseră încă în uz. Pentru construcţia lor s-a plătit deja 3,9 miliarde de lire sterline.

Ca urmare a necesităţii de a tăia din bugetul de stat, premierul britanic David Cameron a solicitat o analiză a forţelor armate, pentru a hotărî care sunt elementele la care se poate renunţa.

Una din victimele acestei reduceri bugetare a fost avionul de recunoaştere Nimrod MRA4. Guvernul comandase 9 astfel de aeronave, dintre care unul fusese livrat, iar 3 dintre ele erau în proporţie de 90% finalizate.

Aeronavele vor fi dezasamblate, fărâmiţate într-un «tocător» industrial pentru metale, iar piesele de aluminiu vor fi topite.

De ce au ales britanicii să distrugă aceste avioane, în loc să le folosească sau să le vândă? Din raţiuni comerciale. Prin fărămiţarea acestor avioane, Ministerul Apărării va reduce cheltuielile cu 2 miliarde de lire sterline.

"Aceste aeronave au fost proiectate acum 10 ani. Nu mai sunt la curent cu tehnica de astăzi, care permite alternative mai ieftine. Cine ar dori să cumpere aceste avioane? Singurele ţări care ar fi interesate nu sunt ţări către care am fi noi dispuşi să vindem", explică Keith Hayward, şeful departamentului de cercetare al Royal Aeronautical Society.

Ţările NATO nu au nevoie de un avion proiectat să patruleze de-a lungul a distanţe lungi deasupra Atlanticului. Un potenţial client ar fi India. Dar nu ar fi o decizie foarte bună, explică Tim Ripley, analist pe probleme de apărare la revista Jane's: "Ar cumpăra un avion lipsit de orice garanţie. Dacă ceva se defectează, vor avea nevoie de cineva la fabrica unde a fost produs pentru a remedia problema. Astfel, ar fi nevoiţi să achiziţioneze, pe lângă avion, toată echipa de ingineri a BAE Systems şi a centrului de testare al RAF".

Unii cetăţeni britanici se întreabă de ce nu poate fi păstrat avionul în hangare până când armata britanică va avea suficienţi bani pentru a îl putea folosi. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a explicat de ce nu s-a recurs la această decizie: "Stocarea implică multe costuri asociate pentru a menţine aeronava utilizabilă, astfel că nu reprezenta o variantă sustenabilă".

Peter Felstead, analist la Jane's Defence Weekly, detaliază: "Nu poţi ţine pur şi simplu aeronava în hangar. E nevoie să plăteşti salariile personalului specializat în operarea sa. Pentru fiecare avion din cele nouă există un echipaj de 12 persoane, iar pe lângă acestea trebuie luat în calcul şi costul ce derivă din existenţa suportului tehnic şi a pieselor de schimb". El a adăugat: "Componentele electronice de pe aceste aeronave sunt deja uzate moral. Nu le-ai folosi în Playstation-ul care a ieşit pe piaţă anul trecut".

Aşadar, cu excepţia aluminiului ce va fi topit, nici un element component al aeronavei Nimrod nu poate fi refolosit.
Sursa: BBC News