Prima pagină D:News

Au fost descoperite secvenţe de ADN uman în bacteria care provoacă gonoreea

Redactia Descopera.ro | 02.16.2011 | ● Vizualizări: 576
Au fost descoperite secvenţe de ADN uman în bacteria care provoacă gonoreea     bacterie, ADN, gene + zoom
Galerie foto (1)

Transferul de material genetic din genomul uman în cel bacterian a fost documentat pentru prima oară de o echipă de cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii Northwestern.

Bacteria în chestiune este Neisseria gonorrhoeae, cea care provoacă gonoreea, una dintre cele mai vechi boli cu transmitere sexuală cunoscute, şi una dintre puţinele care afectează exlusiv omul.

Descoperirea cercetătorilor de la Universitatea Northwestern permite obţinerea de noi informaţii cu privire la modalităţile prin care această bacterie a reuşit să se adapteze şi supravieţuiască în gazda umană în decursul evoluţiei. "Rezultatul studiului nostru are o semnificaţie evolutivă: demonstrează că atunci când o bacterie este capabilă să asimileze aceste secvenţe de ADN, ea poate face paşi mari în evoluţie", a comentat Hank Seifert, profesor de microbiologie şi imunologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Până acum erau cunoscute fenomenele de transfer de gene între bacterii diferite şi între bacterii şi celule de drojdie. "Dar saltul de la o celulă bacteriană la o celulă umană este foarte mare. Această bacterie trebuia să depăşească mai multe obstacole pentru a putea dobândi această secvenţă de ADN", a precizat un alt cercetător implicat în studiu, Mark Anderson.

Transferul de gene a fost descoperit pe parcursul analizării a numeroase secvenţe genice ale gonoreei, la Broad Institute din Cambridge, Massachusetts. Trei dintre cele 14 genoame izolate aveau o porţiune de ADN în care secvenţa bazelor a reieşit a fi identică cu elementul L1, identificat la fiinţele umane. În laborator, Anderson a secvenţiat fragmentul pentru a confirma că este identic cu cel uman, şi astfel a descoperit că secvenţa umană respectivă este prezentă în circa 11% din tulpinile de gonoree analizate.
Sursa: Le Scienze

Tag-uri: bacterie | ADN | gene