Prima pagină D:News

O copie? Nu, un tablou autentic, extrem de valoros

Redactia Descopera.ro | 03.20.2011 | ● Vizualizări: 486
O copie? Nu, un tablou autentic, extrem de valoros     arta, tablou, van Dyck, pictor, Fecioara Maria, pictură + zoom
Galerie foto (1)

O lucrare a marelui pictor flamand Anthony van Dyck a fost descoperită în subsolul Academiei Regale de Arte Frumoase din Madrid.

Opera, intitulată "Fecioara cu pruncul", o înfăţişează pe Fecioara Maria ţinându-l în braţe pe pruncul Iisus, înconjurată de Maria Magdalena, Regele David şi Fiul Risipitor.

Tabloul a zăcut în subsolul muzeului din capitala Spaniei timp de mai bine de un secol, fiind considerat o copie a celebrei lucrări realizate de Anthony van Dyck.

În luna iulie a anului trecut, restauratorii au întreprins un studiu minuţios asupra tabloului - implicând analiza pigmenţilor şi investigaţia cu raze x -, studiu care a confirmat că opera îi aparţine lui Van Dyck.

Iniţial, tabloul, pictat pe la 1625, a făcut parte din colecţia Ducelui de Medina de las Torres, viceregele spaniol din Napoli.

La mijlocul secolului al XVII-lea, a fost transferat la mânăstirea El Escorial din apropierea Madridului, unde a supravieţuit jafului din urma invaziei napoleoniene din 1808.

Puţin mai târziu - nu se cunoaşte data exactă - tabloul a fost dus la Academia San Fernando.

Van Dyck, unul din cei mai mari pictori şi gravori flamanzi, reprezentant al stilului baroc şi discipol al lui Rubens, a finalizat aproximativ 800 de picturi înainte de moartea sa, la vârsta de 42, în anul 1641. Una dintre ultimele sale lucrări, un autoportret (foto), pictat cu puţin timp înainte de a muri, a fost vândută pentru 8.3 milioane de lire sterline la o licitaţie la Londra, în 2009.

Sursa: Telegraph