Prima pagină D:News

Aminoacizii din sânge îţi spun dacă o să faci diabet

Redactia Descopera.ro | 03.22.2011 | ● Vizualizări: 1580
Diabetul ar putea fi detectat cu 10 ani înaintea apariţiei primelor simptome     diabet, aminoacizi, test de sange, cercetare, medicina + zoom
Galerie foto (1)

Experţii susţin că diabetul poate fi depistat cu 10 ani înaintea apariţia primelor simptome ale bolii. Acest lucru se poate realiza prin simpla analiză a sângelui.

Cercetătorii americani au realizat că prin analiza a cinci aminoacizi ei pot identifica in mod corect persoanele care urmează să dezvolte diabet de tip 2.

Doctor Victoria King, cercetătoare la Diabetes UK, susţine că depistarea din timp a persoanelor predispuse la diabetul de tip 2 constituie un avantaj, deoarece se evită riscul unor complicaţii precum bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, insuficienţa renală, orbirea sau amputarea.

Dezvoltarea diabetului de tip zaharat se află în corelaţie cu obezitatea, stilul de viaţă sedentar sau mâncarea nesănătoasă. De multe ori, faptul că boala este descoperită din timp constituie un avantaj, doarece afecţiunea poate fi întârziată sau chiar împiedicată prin menţinerea unei diete sănătoase şi a unui stil de viaţă organizat.

În loc să se axeze pe supravegherea greutăţii unei persoane, sau a cantităţii de zahăr aflată în sângele acestora, doctorii testează cantitatea unor molecule minuscule aflate în sânge. Printre cei 2422 de voluntari care au fost testaţi în acest proiect, 201 dintre aceştia au dezvoltat într-adevăr diabet de tip 2.

Înainte ca voluntarii să prezinte simptomele afecţiunii, cercetătorii au descoperit în testele lor de sânge o mică creştere a moleculelor menţionate mai sus. Cei cu cel mai ridicat nivel al aminoacizilor din sânge au fost de cinci ori mai predispuşi la dezvoltarea diabetului zaharat în următorii 12 ani de studii.

Deşi testul este unul care a dat rezultate, doctorul Robert Gerszten şi colegii săi care lucrează la acest proiect consideră că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele, înainte ca acesta să fie recomandat pentru un uz general.

Sursa: BBC News