Prima pagină D:News

Aminoacizii din sânge îţi spun dacă o să faci diabet

03.22.2011 | ● Vizualizări: 1353
Diabetul ar putea fi detectat cu 10 ani înaintea apariţiei primelor simptome     diabet, aminoacizi, test de sange, cercetare, medicina + zoom
Galerie foto (1)

Experţii susţin că diabetul poate fi depistat cu 10 ani înaintea apariţia primelor simptome ale bolii. Acest lucru se poate realiza prin simpla analiză a sângelui.

Cercetătorii americani au realizat că prin analiza a cinciaminoacizi ei pot identifica in mod corect persoanele care urmeazăsă dezvolte diabet de tip 2.

Doctor Victoria King, cercetătoare la Diabetes UK, susţine cădepistarea din timp a persoanelor predispuse la diabetul de tip 2constituie un avantaj, deoarece se evită riscul unor complicaţiiprecum bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale,insuficienţa renală, orbirea sau amputarea.

Dezvoltarea diabetului de tip zaharat se află în corelaţie cuobezitatea, stilul de viaţă sedentar sau mâncarea nesănătoasă. Demulte ori, faptul că boala este descoperită din timp constituie unavantaj, doarece afecţiunea poate fi întârziată sau chiarîmpiedicată prin menţinerea unei diete sănătoase şi a unui stil deviaţă organizat.

În loc să se axeze pe supravegherea greutăţii unei persoane, sau acantităţii de zahăr aflată în sângele acestora, doctorii testeazăcantitatea unor molecule minuscule aflate în sânge. Printre cei2422 de voluntari care au fost testaţi în acest proiect, 201 dintreaceştia au dezvoltat într-adevăr diabet de tip 2.

Înainte ca voluntarii să prezinte simptomele afecţiunii,cercetătorii au descoperit în testele lor de sânge o mică creşterea moleculelor menţionate mai sus. Cei cu cel mai ridicat nivel alaminoacizilor din sânge au fost de cinci ori mai predispuşi ladezvoltarea diabetului zaharat în următorii 12 ani de studii.

Deşi testul este unul care a dat rezultate, doctorul RobertGerszten şi colegii săi care lucrează la acest proiect consideră căsunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele,înainte ca acesta să fie recomandat pentru un uz general.

Sursa: BBCNews