Prima pagină D:News

Tulburările de somn - o nouă epidemie globală

03.26.2011 | ● Vizualizări: 1507
Tulburările de somn - o nouă epidemie globală     sănătate, medicină, somn, tulburare, insomnie + zoom
Galerie foto (1)

Conform unui raport eliberat de World Association of Sleep Medicine, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, tulburările de somn, incluzând insomnia, apnea obstructivă, sindromul picioarelor neliniştite şi restul parasomniilor, în general, afectează aproximativ 45 % din populaţia globului – adulţi şi copii deopotrivă.

Ca exemplu, în Canada, majoritatea locuitorilor nu dorm destul. Mulţi dintre adulţii canadienisunt obosiţi mai tot timpul, dormind, în medie, doar 6,9 ore penoapte. Mult mai îngrijorător este, însă, faptul ca 30% din aceştiadorm mai puţin de 6 ore, în fiecare noapte.

Bărbaţii dorm mai puţin decât femeile, cu cca. 11 minute, înmedie; în schimb, femeile au un somn mai dificil - adorm mult maigreu şi sunt uşor de trezit la orice zgomot.

Totodată, cercetările evidenţiază că oamenii care fac naveta ooră sau mai mult, pe zi, dorm mai puţin decît cei care călătorescmaxim 30 de minute zilnic.În raportul lor, oamenii de ştiinţă avertizează că tulburărilesomnului ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii.

Iată cîteva motive pentru care nu e bine să reducem duratasomnului:

  • o persoană care nu doarme de 20 de ore este la fel de afectatăfuncţional ca un om care are o alcolemie de 0,08%;
  • lipsa unui program stabil al orelor de somn, cauzată de muncaîn ture, poate duce la probleme psihice, boli cardiovasculare,hipertensiune, diabet sau depresie;
  • privarea de somn poate cauza obezitate, diabet, hipertensiunearterială, infarct miocardic, sau accident vascular cerebral;
  • o ora de somn în plus, pe noapte, poate reduce riscul apariţieicalcifierii coronariene sau rigidizării arterelor, un indicatorprecoce al bolilor cardiovasculare.

Medicii au observat că nu doar adulţii se confruntă cu oadevărată "epidemie" de tulburări ale somnului: starea de somnolenţă şilipsa odihnei sunt prezente, la un nivel îngrijorător,şi în rândulcopiilor.
Aproape 25% din copiii din întreaga lume nu dorm suficient.

"40% dintre copiii canadieni nu acumulează orele necesare desomn. Acest fapt le afectează atât dezvoltarea, cât şi capacitateade a învăţa." afirmă dr. Reut Gruber de la Montreal's DouglasMental Health University Institute.

El sugerează că un adolescent ar trebui să doarmă cca. 9 ore penoapte, în timp ce copiii din şcoala generală este bine să petreacaîn jur de 10-12 ore dormind.

"În societatea de azi, a dormi puţin a devenit un obicei lamodă. Mulţi oameni faimoşi se laudă că nu au nevoie de multe ore desomn sau ca nu au timp de pierdut dormind. În realitate, pentru afuncţiona cum trebuie, este nevoie de un somn bun. Nu este nimicnobil în a neglija aceasta etapă a zilei," a declarat doctorulGruber.

Sursa: CBC