Fumatul creşte rata tentativelor de sinucidere

31 03. 2011, 00:00

Recent, un grup de cercetători canadieni a realizat un studiu la care au luat parte aproximativ 35.000 de adulţi. În urma cercetărilor făcute, specialiştii au ajuns la concluzia că dependenţa de nicotină creşte rata tentativelor de suicid, indiferent de existenţa unor boli psihice sau tulburări mentale.

Rezultatele susţin concluziile unui studiu mai vechi, conform căruia nicotina duce la schimbări chimice la nivelul creierului, schimbări ce pot fi asociate cu suicidul.

Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă de la Universitatăţile Manitoba şi Saskatchewan au descoperit că tendinţele de suicid au scăzut într-un mod semnificativ în rândul celor care au renunţat la fumat de cel puţin un an.

Rezultatele studiului vor fi publicate în Jurnalul de psihiatrie candian şi vor deschide o nouă cale în ceea ce priveşte campaniile anti-fumat. Înţelegerea neurobiologiei suicidului va avea avantaje enorme, nu doar pentru reducerea numărului de tentative, ci şi pentru a a putea detecta mecanismele biologice implicate în apariţia depresiei.

O ultimă concluzie a studiului realizat de canadieni relevă faptul că aceia care fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi sunt mai predispuşi la suicid, comparativ cu cei care "pipează" 10 sau mai puţine ţigări în 24 de ore.

Sursa: Ottawa Citizen