Prima pagină D:News

„Doamna cu hermina” pleacă în călătorie

Redactia Descopera.ro | 04.23.2011 | ● Vizualizări: 244
„Doamna cu hermină” pleacă în călătorie     pictura, arta, tablou, Leonardo da Vinci, portret, hermina + zoom
Galerie foto (1)

Cel mai preţios tablou din Polonia, „Doamna cu hermina” al lui Leonardo da Vinci, pictat în jurul anului 1490, va putea fi admirat, anul acesta, în alte trei ţări ale Europei.

După aproape un an de dezbateri, oficialităţile poloneze au anunţat că, anul acesta, capodopera va fi expusă, timp de cîte trei luni, în Spania, Germania şi Anglia. În luna mai tabloul va ajunge la Palatul Regal din Madrid, în august la Gemäldegalerie - muzeul de artă din Berlin - iar în noiembrie va putea fi văzut la Galeria Naţională din Londra.

În februarie, anul următor, tabloul se va întoarce în Cracovia, unde este păstrat de mai bine de 100 de ani şi unde va rămâne cel puţin până în 2022, pentru examinări detaliate.

Proprietarii tabloului, o fundaţie privată, au fost încântaţi de hotărârea luată de Ministerul Culturii, anunţând că miile de euro pe care le vor câştiga de pe urma expoziţiilor vor fi investite în muzeul pe care îl deţin.

"Doamna cu hermina" este unul din cele patru portrete feminine pictate de Leonardo, celelalte trei fiind Mona Lisa, portretul Ginevrei da' Benci şi La Belle Ferroniere. Lucrarea a fost realizată în 1490, iar tânăra femeie înfăţişată în tablou este Cecilia Gallerani, favorita lui Ludovico Sforza din Milano, cunoscut sub numele de Il Moro, protectorul lui Leonardo.

Sursa: Shanghai Daily