Prima pagină D:News

Cele mai puternice lasere din lume au fost aprobate de UE. Unul este în România!

04.26.2011 | ● Vizualizări: 388
Cele mai puternice lasere din lume au fost aprobate de UE. Unul este în România!     laser, cehia, romania, ungaria, magurele, cel mai puternic + zoom
Galerie foto (1)

Comisia Europeană a dat aprobarea finală necesară construirii a trei lasere ce depăşesc cu mult capacitatea celor deja existente. Proiectul, intitulat Extreme Light Infrastructure, constituie un prim pas pentru construirea unui laser mult mai puternic, care va încerca să atragă particulele din vacuumul spaţiu-timp.

Cele trei lasere - unul situat în Cehia, altul în Ungaria şiultimul aflat la Măgurele, în România - sunt planificate a fi puseîn funcţiune în 2015. Fiecare va emite pulsaţii ce vor atingeputerea de 10 petawaţi - de câteva sute de ori mai multă puteredecât cea folosită la acest moment de întreaga civilizaţieumană!

Aceste pulsaţiii vor dura 1.5 x 10-14 secunde, maipuţin de o zecime din timpul necesar luminii să traversezediametrul unui fir de păr uman. Pentru că pulsaţiile sunt atât descurte, acestea vor transmite mult mai puţină energie decâtpulsaţiile laserului din California, la National Ignition Facility,ce durează 2.0 x 10-8 secunde. Cu toate acestea,pulsaţiile ELI vor fi de 20 de ori mai puternice.

Fiecare laser dintre cele 3 va costa 400 de milioane de dolari,iar designul fiecăruia dintre ele va diferi în funcţie de scopulfiecăruia. Fiecare laser va efectua diferite experimente în fizicade energie înaltă, printre care accelerarea particulelor folosindpulsaţii de laser, studierea nucleilor din atomi şi folosirea depulsaţii pentru a studia dinamica evenimentelor extrem de rapide ceau loc în cadrul atomilor. Laserul de la Măgurele va fi folositpentru a efectua cercetări în fizica nucleară.Mega-laserul de la Măgurele constituie cel mai mare proiectştiinţific din istoria României.

Sursa: NewScientist