Prima pagină D:News

Cele mai puternice lasere din lume au fost aprobate de UE. Unul este în România!

Redactia Descopera.ro | 04.26.2011 | ● Vizualizări: 452
Cele mai puternice lasere din lume au fost aprobate de UE. Unul este în România!     laser, cehia, romania, ungaria, magurele, cel mai puternic + zoom
Galerie foto (1)

Comisia Europeană a dat aprobarea finală necesară construirii a trei lasere ce depăşesc cu mult capacitatea celor deja existente. Proiectul, intitulat Extreme Light Infrastructure, constituie un prim pas pentru construirea unui laser mult mai puternic, care va încerca să atragă particulele din vacuumul spaţiu-timp.

Cele trei lasere - unul situat în Cehia, altul în Ungaria şi ultimul aflat la Măgurele, în România - sunt planificate a fi puse în funcţiune în 2015. Fiecare va emite pulsaţii ce vor atinge puterea de 10 petawaţi - de câteva sute de ori mai multă putere decât cea folosită la acest moment de întreaga civilizaţie umană!

Aceste pulsaţiii vor dura 1.5 x 10-14 secunde, mai puţin de o zecime din timpul necesar luminii să traverseze diametrul unui fir de păr uman. Pentru că pulsaţiile sunt atât de scurte, acestea vor transmite mult mai puţină energie decât pulsaţiile laserului din California, la National Ignition Facility, ce durează 2.0 x 10-8 secunde. Cu toate acestea, pulsaţiile ELI vor fi de 20 de ori mai puternice.

Fiecare laser dintre cele 3 va costa 400 de milioane de dolari, iar designul fiecăruia dintre ele va diferi în funcţie de scopul fiecăruia. Fiecare laser va efectua diferite experimente în fizica de energie înaltă, printre care accelerarea particulelor folosind pulsaţii de laser, studierea nucleilor din atomi şi folosirea de pulsaţii pentru a studia dinamica evenimentelor extrem de rapide ce au loc în cadrul atomilor. Laserul de la Măgurele va fi folosit pentru a efectua cercetări în fizica nucleară.

Mega-laserul de la Măgurele constituie cel mai mare proiect ştiinţific din istoria României.

Sursa: NewScientist