Cele mai puternice lasere din lume au fost aprobate de UE. Unul este în România!

26 04. 2011, 11:02

Cele trei lasere - unul situat în Cehia, altul în Ungaria şi ultimul aflat la Măgurele, în România - sunt planificate a fi puse în funcţiune în 2015. Fiecare va emite pulsaţii ce vor atinge puterea de 10 petawaţi - de câteva sute de ori mai multă putere decât cea folosită la acest moment de întreaga civilizaţie umană!

Aceste pulsaţiii vor dura 1.5 x 10-14 secunde, mai puţin de o zecime din timpul necesar luminii să traverseze diametrul unui fir de păr uman. Pentru că pulsaţiile sunt atât de scurte, acestea vor transmite mult mai puţină energie decât pulsaţiile laserului din California, la National Ignition Facility, ce durează 2.0 x 10-8 secunde. Cu toate acestea, pulsaţiile ELI vor fi de 20 de ori mai puternice.

Fiecare laser dintre cele 3 va costa 400 de milioane de dolari, iar designul fiecăruia dintre ele va diferi în funcţie de scopul fiecăruia. Fiecare laser va efectua diferite experimente în fizica de energie înaltă, printre care accelerarea particulelor folosind pulsaţii de laser, studierea nucleilor din atomi şi folosirea de pulsaţii pentru a studia dinamica evenimentelor extrem de rapide ce au loc în cadrul atomilor. Laserul de la Măgurele va fi folosit pentru a efectua cercetări în fizica nucleară.

Mega-laserul de la Măgurele constituie cel mai mare proiect ştiinţific din istoria României.

Sursa: NewScientist