Prima pagină D:News

A fost inventat un cort special, a cărui ţesătură se transformă în 24 de ore în beton! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 05.20.2011 | ● Vizualizări: 605
A fost inventat un cort special, a cărui ţesătură se transformă în 24 de ore în beton! (VIDEO)     cort, ciment, solutie, refugiati, dezastru natural, concrete canvas + zoom
Galerie foto (1)

În ultimele 12 luni s-a înregistrat un număr remarcabil de crize umanitare, provocate în mare parte de dezastre naturale precum cutremurele din Noua Zeelandă şi Japonia şi tornadele care au lovit partea de sud a SUA. Japonia este în revenire după ce a fost lovită de un tsunami masiv, Coasta de Fildeş se reface şi ea după sangeroasa luptă pentru putere, iar Libia se confruntă cu o criză imensă a refugiaţilor. Mii de oameni din aceste zone şi-au pierdut casele, rămânând fără acces la hrană, apă sau medicamente.

Multe inovaţii recente au demonstrat dorinţa altora de a-i ajuta pe cei aflaţi în situaţii critice. Singura problemă este cea a costului, încă mult prea ridicat al acestor invenţii. Un astfel de exemplu sunt Concrete Canvas Shelters. Inginerii britanici Peter Brewin şi Will Crawford au fabricat un adăpost construit în mare parte dintr-o ţesătură care la 24 de ore după ce ia contact cu apa se transformă în beton.

Potrivit inventatorilor, adăposturile oferă un spaţiu de viaţă mai sigur pentru refugiaţi şi, spre deosebire de corturile obişnuite, acestea sunt ignifuge, se răcesc în soare, se pot închide şi au o durată de utilizare de zeci de ani. În plus, varianta de 25 metri pătraţi poate fi instalată de 2 persoane în aproximativ o oră şi este gata de utilizare în doar 24 de ore.

Problema este că momentan un astfel de prototip costă cel puţin 10.000 de lire sterline (16.000 dolari). Inginerii anunţă, însă, că în urma unei cifre ridicate de producţie, costurile ar scădea semnificativ.

Iată cum funcţionează un astfel de cort:

Sursa: BBC News