Prima pagină D:News

Bărbaţii pot evita cea mai întâlnită formă de cancer dacă beau multă cafea

Redactia Descopera.ro | 05.20.2011 | ● Vizualizări: 5829
Bărbaţii pot evita cea mai întâlnită formă de cancer dacă beau multă cafea     cafea, cancer, prostata, studiu, barbati, beneficiu + zoom
Galerie foto (1)

Conform unui nou studiu amplu făcut de cercetătorii de la Şcoala Harvard pentru Sănătate Publică, consumul mare de cafea reduce riscul de dezvoltare al cancerului de prostată.

Bărbaţii care beau mai mult de şase ceşti de cafea pe zi vor avea un risc de dezvoltare a celei mai letale forme a cancerului de prostată cu 60% mai scăzut. Totodată, riscul de dezvoltare a oricărei forme de cancer de prostată va fi cu 20% mai scăzut la aceste persoane.

Chiar şi în cazul în care bărbaţii beau între una şi trei ceşti de cafea zilnic, riscul de dezvoltare a cancerului va fi cu 30% mai scăzut.

"Câteva studii au observat asocierea dintre consumul de cafea şi riscul de apariţie al cancerului de prostată sub o formă letală, forma care este cel mai important de prevenit", a susţinut Lorelei Mucci.

"Studiul nostru este cel mai mare efectuat până în prezent şi care obervă efectele cafelei în micşorarea riscului de dezvoltare al cancerului de prostată" continuă aceasta.

Efectele au fost aceleaşi chiar dacă bărbaţii au consumat cafea cu cofeină sau una decofeinizată. Acest fapt îi duce pe cercetători la concluzia că scăderea riscului de a dezvolta cancerul de prostată este asociată cu antioxidanţii şi substanţele antiinflamatoare pe care cafeaua le conţine.

Cancerul de prostată este cea mai întâlnită formă de cancer diagnosticată în rândul bărbaţilor, dar aceasta nu este întotdeauna mortală.

Un test de sânge poate detecta din timp cancerul şi îl poate clasifica în funcţie de gravitate pe o scară intitulată scorul Gleason. Cu cât punctajul este mai mare, cu atât riscul de răspândire este mai mare.

De-a lungul timpului, în jurul lumii, s-au numărat 16 milioane de supravieţuitori ai cancerului de prostată. Unu din şase bărbaţi din Statele Unite riscă să dezvolte cancer de prostată în timpul vieţii lui.

Factorii de risc sunt asociaţi cu dietele bogate în grăsimi, consumul de alcool, ereditatea şi expunerea la substanţe chimice.

Studiul actual a examinat consumul de cafea a 47.911 bărbaţi din Statele Unite. Aceştia au declarat, o dată la patru ani, ce cantitate de cafea au consumat, începând cu anul 1986 şi până în 2008.

În timpul studiului, s-au descoperit 5.035 cazuri de cancer de prostată, dintre care doar 642 letale.

Cercetătorii susţin că s-a obervat un risc scăzut de dezvoltare al cancerului de prostată chiar şi la bărbaţii care beau cafea, dar care prezintă factori care de obicei măresc riscul de dezvoltare al cancerului - fumatul sau lipsa exerciţiilor fizice.

Sursa: AFP