Prima pagină D:News

A fost concepută prima bere ce poate fi băută în spaţiu! (VIDEO)

05.21.2011 | ● Vizualizări: 172
A fost concepută prima bere ce poate fi băută în spaţiu! (VIDEO)     bere, spatiu, cosmos, dioxid de carbon, zbor, turism + zoom
Galerie foto (1)

Doi antreprenori australieni speră să poată duce berea până în spaţiul cosmic. Ţinând seama de evoluţia rapidă a noii afaceri a turismului spaţial, cei doi au dezvoltat o bere mai tare, despre care afirmă că va putea fi fi băută în condiţiile speciale existente la bordul navelor spaţiale.

"Va fi prima bere creată special pentru a fi băută în condiţiide gravitaţie zero, odată cu apariţia turismului spaţial" susţineJaron Mitchell, proprietarul 4 Pines Brewing Company.

Mitchell, care dezvoltă berea spaţială împreună cu Jason Held,consideră că e timpul pentru o astfel de invenţie, având în vederecă ruşii au transportat deja turişti în spaţiu, iar Richard Bransonconstruieşte infrastructura pentru propria afacere în domeniulturismului spaţial, Virgin Galactic.

Cei doi au decis că o bere neagră, aromată, mai tare, ar puteafi ideală pentru a contracara scăderea sensibilităţii gustativecare are loc atunci când, în spaţiu, limba se umflă.Odată creat "prototipul", antreprenorii au plătit pentru ocălătorie deasupra Floridei, ca să testeze berea în condiţii degravitaţie zero. Pentru această călătorie, echipa a recrutat unexpert în microgravitaţie de la organizaţia Astronauts4Hire, pentrua-l folosi drept subiect.

Subiectul a consumat aproape un litru de bereîn timpul secvenţei de zbor cu gravitaţie zero, dar a întâmpinatdificultăţi în păstrarea sticlei de bere la gură. O altă problemă afost faptul că, în spaţiu, lichidele nu curg; deoarece în spaţiuacţionează doar tensiunea superficială, nu şi forţa gravitaţională,un pahar plin poate fi întors cu gura în jos, lichidul rămânând totîn pahar.

Deşi, în ceea ce priveşte gustul, actuala reţetă e potrivităpentru o bere băută în spaţiu, sunt necesare mai mai multe studiişi teste; printre altele, cercetătorii vor să afle care esteimpactul alcoolului asupra corpului în condiţii de gravitaţiezero.

La celelalte inconveniente se adaugă carbonatarea. În spaţiu,lichidul nu se separă uşor de bulele de dioxid de carbon, aşa căacest gaz nu poate fi eliminat - decât pe gură, împreună culichidul, ceea ce nu e deloc plăcut.

"La sfârşitul unei zile în spaţiu ai putea bea o bere fără acid,dar nu ar avea un gust prea bun, deoarece ar semăna mai mult cu unceai cu alcool", susţine Held.Sursa: Reuters