Prima pagină D:News

Ai probleme cu smalţul dinţilor? Băile în piscină ar putea fi cauza!

Redactia Descopera.ro | 05.25.2011 | ● Vizualizări: 176
Ai probleme cu smalţul dinţilor? Băile în piscină ar putea fi cauza!     smalţ, dinţi, piscina, clor, ph + zoom
Galerie foto (1)

Baia în piscinele personale poate provoca daune permanente asupra dinţilor în cazul în care nivelul de clor şi pH-ul apei nu sunt întreţinute corespunzător.

"Întreţinerea necorespunzătoare a piscinelor poate duce la rapida şi excesiva eroziune a smalţului dinţilor", a declarat Leila Jahangiri, profesor asociat al Universităţii din New York.

Jahangiri susţine că un serviciu profesional de întreţinere a piscinelor costă mii de dolari pe sezon, astfel că proprietarii piscinelor preferă să se îngrijească personal de această acţiune.

Profesorul a observat că primele efecte asupra sănătăţii apar în urma nivelului necorespunzător al pH-ului din apă. Într-un studiu încă nepublicat, Jahangiri, alături de colegii săi, a detaliat cazul unui bărbat în vârstă de 52 de ani ce suferea de "sensibilitate dentară extremă", apariţia unor pete închise la culoare pe dinţi şi pierderea rapidă a smalţului dinţilor.

Profesorii au căzut de acord că pierderea smalţului dinţilor se datorează celor 90 de minute de exerciţii pe care acesta le făcea în piscină în timpul verii. Aceştia au descoperit că nivelul ridicat de clor din apă a fost responsabil pentru eroziunea dentară a pacientului.

"În cazul în care nivelul chimic nu este menţinut conform unor norme, apa din piscină în contact cu dinţii va cauza eroziunea smalţului lor", a susţinut Jahangiri. Studiile demonstreastrează că aceste efecte apar atunci când pH-ul din apă are o valoare cuprinsă între 2.7 şi 7.

Deşi Centrul pentru Controlul Bolilor şi alte Jurnale de specialitate au atras atenţia asupra nenumăratelor cazuri de eroziunea a smalţului dinţilor cauzate de băile în piscine întreţinute necorespunzător, echipa profesorului Jahangiri susţine că nu există un grad mare de conştientizare al acestui pericol.

Sursa: Futurity

Tag-uri: smalţ | dinţi | piscina | clor | ph