Prima pagină D:News

Fericirea în viaţă e strâns legată de cultură

Redactia Descopera.ro | 05.27.2011 | ● Vizualizări: 468
Fericirea în viaţă e strâns legată de cultură     fericire, cultura, depresie, satisfactie, sanatate, psihologie + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii care vizitează muzee, participă la concerte, cântă la un instrument sau practică orice fel de activitate artistică sunt mult mai satisfăcuţi de viaţa lor, indiferent de starea materială sau de nivelul de educaţie. Cu toate acestea, studiul publicat în jurnalul de Epidemiologie şi Sănătatea a Comunităţii editat de Asociaţia Medicala Britanica susţine că legătura între cultură şi starea de bine nu se manifestă la fel în cazul ambelor sexe.

Pentru bărbaţi, activităţile pasive precum vizitele la muzeu şi asistarea la concerte sunt asociate cu stări de bine. În schimb, femeile preferă să fie mult mai active, să cânte sau să creeze pentru a evita stările de anxietate şi despresiile.

Cercetătorii conduşi de Cuypers Koenraad de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie au analizat informaţii culese de la 50.797 adulţi care trăiesc în Norvegia.

Participanţii au fost intervievaţi cu privire la activităţile lor preferate din timpul liber şi despre modul în care acestea le influenţează starea de sănătate, nivelul de anxietate şi depresie, dar şi pe cel al mulţumirii de sine.

Rezultatele au fost lipsite de ambiguitate şi oarecum neaşteptate. Nu numai că s-a constatat o corelaţie puternică între activităţile culturale şi fericire, dar s-a demonstrat că bărbaţii se simt mai bine atunci când sunt spectatori, în timp ce femeile preferă în mod clar să se implice în diverse activităţi culturale.

Chiar mai surprinzător a fost faptul că situaţia financiară şi educaţia nu influenţează această corelaţie.Se pare că "participarea la activităţile culturale a fost independent asociată cu o

sănătate bună, pe când un nivel scăzut al depresiei şi gradul de satisfacţie faţă de viaţă depind de sexul participanţilor," relevă studiul.

Rezultatele studiului indică faptul că încurajarea participării oamenilor la activităţi culturale, în scopul menţinerii unei stări bune de sănătate, se justifică, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

Cu toate acestea, relaţia de cauzalitate nu este încă foarte clară: oamenii sunt sănătoşi pentru că practică activităţi culturale, sau nivelul crescut al sănătăţii îi determină să aibă astfel de preocupări?

Sursa: FOXNews