Prima pagină D:News

Îţi linguşeşti şeful? Un nou studiu arată că ai şanse mai mici să fii stresat

Redactia Descopera.ro | 06.11.2011 | ● Vizualizări: 271
Îţi linguşeşti şeful? Un nou studiu arată că ai şanse mai mici să fii stresat     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu recent publicat în Jurnalul de Studii despre Management sugerează că persoanele care încearcă să intre în graţiile şefilor pentru a îşi îmbunătăţi situaţia la locul de muncă au ca beneficiu secundar evitarea stresului psihologic care îi afectează pe cei ce nu recurg la astfel de metode.

Acest nou studiu demonstrează că atunci când profesioniştii de succes încearcă să intre în graţiile celorlalţi, aceştia ar putea neutraliza ostracizarea şi suferinţa psihologică de care cei mai putin pricepuţi au parte la locul de muncă. Angajaţii ostracizaţi au parte de mai multă tensiune, epuizare emoţională şi stări de depresie.

Ostracizarea la locul de muncă este o formă de agresiune care este implică excluderea unui individ sau ignorarea lui de către colegi sau superiori. Un studiu din 2005 efectuat pe 262 de angajaţi a constatat că, pe o perioadă de cinci ani, 66% dintre respondenţi au considerat că au fost ignoraţi sistematic de către colegi, iar 29% au raportat că alte persoane au părăsit locul atunci când ei au intrat în spaţiul respectiv.

Studii anterioare au arătat că ostracizarea constituie un factor de stres interpersonal ce poate duce la un stres psihologic, iar stresul la locul de muncă este adesea legat de stresul din viaţa de zi cu zi, randamentul angajaţilor şi de condiţiile precare de sănătate.

În studiul actual, cercetătorii au examinat relaţia de ostracizare la locul de muncă şi stresul psihologic al angajaţilor, cu accent pe ideea de intrare în graţiile celor din jur şi a abilităţile politice. Echipa de cercetători a ţinut sub observaţie angajaţii de la două companii de petrol şi gaze din China, cu 215 angajaţi respondenţi.

"Datele noastre au confirmat că ostracizarea la locul de muncă a fost legată de stresul psihologic. Am descoperit că ideea de a intra în graţiile celor din jur a neutralizat relaţia dintre stresul psihologic şi ostracizarea la locul de muncă în rândul celor care aveau abilităţi politice dezvoltate. Această asociere a fost exacerbată atunci când ideea de a intra în graţiile celor din jur a fost folosită de angajaţii cu abilităţi politice scăzute", explică Ho Kwong Kwan.

În timp ce calea spre succes şi spre o viaţă sănătoasă vine de la acţiunea de linguşire, autorii au o sugestie mai buna. Organizaţiile ar trebui să creeze o cultură care să descurajeze ostracismul la locul de muncă prin instruirea administratorilor şi angajaţilor, penrtu a spori stima de sine şi pentru a încuraja tehnici de rezolvare a problemelor efective, dar şi pentru a promova dezvoltarea competenţelor politice.

Sursa: ScienceBlog