Prima pagină D:News

Maşini din viitor: volanul cu ecran sensibil

06.12.2011 | ● Vizualizări: 243
Maşini din viitor: volanul cu ecran sensibil     tehnologie, masina, volan, ecran + zoom
Galerie foto (1)

Pe şoselele aglomerate ale prezentului, a-ţi lua ochii, fie si numai chiar pentru o clipă, de la drum, ca să trimiţi un SMS sau să schimbi postul la radio, poate avea consecinţe grave. Ar fi mai sigur dacă ai avea mai multe funcţii la îndemână chiar pe volan, cred cercetătorii germani de la Universităţile din Duisburg-Essen şi Stuttgart şi de la Institutul German pentru Studiul Inteligenţei Artificiale.

Ei au imaginat un volan dotat cu un ecran sensibil la atingere,din material plastic acrilic, gros de 11 mm şi înconjurat deLED-uri cu infraroşii.

O cameră cu infraroşii înregistrează reflexiile de pe suprafaţaecranului, atunci când acesta este atins. Şoferul poate controla unradio sau se poate urmari o hartă doar prin mişcări ale degetelormari pe ecran, fără a-şi schimba poziţia faţă de volan şi fără a lua mâinile de pe el.

Testele au arătat că, având în faţă un astfel de volan, sereduce mult tendinţa de privi în altă parte decât înainte şi de adesprinde mâinile de pe volan.Cercetătorii au inclus aproximativ 20 de comenzi diferite înprototipul lor şi poartă discuţii cu companiile constructoare deautomobile, pentru ca acestea să utilizeze volanul cu touch-screen în viitoarele modele pe care levor produce.

Între timp, cercetarile se concentrează pe dezvoltarea unuiastfel de ecran dintr-un material cu grosime mică, astfel încât, încaz de impact, acesta să se poată sparge cu uşurinţă şi să permităumflarea unui airbag aşezat în dreptul volanului.

Sursa: msnbc

Tag-uri: tehnologie | masina | volan | ecran