Prima pagină D:News

Cea mai recentă „vedetă” celestă: magnifica nebuloasă inelară din constelaţia Scorpionului

Redactia Descopera.ro | 06.19.2011 | ● Vizualizări: 264
Cea mai recentă „vedetă” celestă: magnifica nebuloasă inelară din constelaţia Scorpionului     astronomie, nebuloasa, telescop, stea + zoom
Galerie foto (1)

Telescopul spaţial Spitzer a fotografiat o regiune a nebuloasei RCW 120, un nor mare de gaz şi praf în care s-au format recent stele. RCW este localizată la 4.300 de ani-lumină distanţă faţă de Pământ, în constelaţia Scorpionului, chiar deasupra planului galaxiei. Ea emite radiaţii cu o gamă largă de lungimi de undă în domeniul infraroşu, mult în afara spectrului vizibil (lumina pe care o putem vedea noi.)

Se crede că aceste emisii provin de la stelele uriaşe de tip "O", aflate în centrul inelului.

Acestea sunt printre cele mai masive, mai fierbinţi şi strălucitoare stele cunoscute. Radiaţia infraroşie este emisă de gazele şi de praful din jur, pe măsură ce stelele emană căldură.

Două instrumente diferite ale lui Spitzer au contribuit la înregistrarea acestor emisii de radiaţii şi le-au atribuit culori care ilustrează variaţia lungimii de unda: albastru corespunde radiaţiei cu lungimea de undă de 3.600 nanometri, verde - 8.000 de nanometri, iar roşul - 24.000 nanometri (lumina pe care noi o vedem se opreşte la aproximativ 800 nanometri).

Inele de acest gen sunt atât de comune în observaţiile lui Spitzer, încât astronomii au apelat chiar la ajutorul publicului pentru a le găsi şi cataloga pe toate. Oricine este interesat de participarea la această căutare se poate interesa de Proiectul Calea Lactee (Milky Way Project).

Sursa: BBC