Biserica Anglicană va permite clericilor homosexuali să devină episcopi

21 06. 2011, 11:16

Lucrarea, intitulată "Alegerea Episcopilor - Actul de Egalitate 2010", susţine faptul că sexualitatea nu trebuie să fie un factor de influenţare a deciziei finale în alegerea candidaţilor.

"Orientarea sexuala a unei persoane este, în sine, irelevantă în comparaţie cu capacităţile sale de a lucra în biroul episcopal sau de a fi hirotonită", susţine lucrarea.

Cu toate acestea, raportul sfătuieşte ca "liderii bisericii să anuleze numirea candidatului în cazul în care aceasta ar provoca diviziune şi dezbinare în dioceză. Este în mod clar, vorba de cazul în care un număr semnificativ de anglicani cu anumite convingeri religioase consideră că un lider creştin nu ar trebui să intre într-un parteneriat civil cu o persoană de acelaşi sex."

"Totodată, este un fapt cunoscut că mulţi anglicani consideră oportun ca preotul homosexual să intre în parteneriate civile, chiar dacă disciplina Bisericii le cere sa rămână abstinenţi sexual", continuă lucrarea.

Biserica a fost îndemnată să-şi clarifice poziţia după ce acum 8 ani, Jeffrey John, un preot celibat care este într-un parteneriat civil cu un alt cleric, a fost dat jos din funcţia de episcop sufragan.

Documentul va fi prezentat luna viitoare, în cadrul Sinodului General al Bisericii.

Biserica Anglicană, care s-a îndepărat de Roma în 1534, are în prezent 77 de milioane de adepţi, anglicanismul fiind religia dominantă în Marea Britanie.

Sursa: AFP