Prima pagină D:News

O baie fierbinte alungă sentimentul de singurătate

Redactia Descopera.ro | 07.05.2011 | ● Vizualizări: 292
O baie fierbinte alungă sentimentul de singurătate!     baie fierbinte, cald, apa, singuratate, caldura, sentiment + zoom
Galerie foto (1)

Se ştie că o lungă baie fierbinte este remediul perfect după o zi dificilă. Un studiu recent a demonstrat că aceasta poate să înlăture şi sentimentul de singurătate.

Apa fierbinte dintr-o cadă acţionează ca un substitut pentru companie şi poate alunga sentimentele de izolare şi excludere, susţin cercetătorii de la Universitatea Yale.

Studiul a demonstrat de asemenea că oamenii simt inconştient nevoia să facă o baie caldă sau un duş cald pentru a îndepărta sentimentul de singurătate. Cu cât sentimentul de singurătate este mai acut, cu atât oamenii tind să facă mai multe duşuri, cu durată mai mare şi la o temperatură mai ridicată a apei.

S-a descoperit că mai multă căldură fizică reduce în mod semnificativ primejdia unei excluderi sociale. "Descoperirile sugerează că atât experienţele fizice călduroase, cât şi cele sociale, sunt oarecum substituibile în viaţa de zi cu zi", concluzionează studiul.

"Cu cât devenim mai singuri, cu atât substituim mai mult lipsa căldurii sociale cu căldură fizică", încheie acesta.

Cercetătorii au cerut unui grup de 400 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani să noteze într-un jurnal de câte ori fac baie şi cum se simt înainte şi după această experienţă.

Ei susţin că asocierea stării psihice cu nevoia de căldură fizică este inoculată în creierele noastre încă din copilărie şi explică de ce oamenii se simt mai bine atunci când consumă băuturi şi supe calde.

Sursa: The Telegraph