Bărbaţi, donaţi celule stem pentru a salva vieţile celor ce suferă de leucemie!

07 07. 2011, 10:14

Mai mult de jumătate dintre adulţii intervievaţi au declarat că ar fi dispuşi să doneze, dar mulţi dintre ei nu ştiu ce presupune acest proces, au declarat reprezentanţi ai Fundaţiei Anthony Nolan.

De cele mai multe ori, recoltarea celulelor stem donate se realizează similar cu recoltarea sângelui.

Fundaţia britanică şi-a popus să convingă 10.000 de tineri să se înscrie în registrul donatorilor. Acesta este utilizat ca interfaţă între donatorii de celule stem sau măduvă osoasă şi persoanele care au nevoie de transplant pentru a supravieţui. Pentru a se înscrie, doritorii completează un chestionar medical şi depun o probă de salivă.

"Atunci când medicii caută un potenţial donator compatibil cu pacientul, doresc să găsească unul sănătos. Cu cât donatorii sunt mai solizi, cu atât obţinem mai multe celule stem de la ei, iar bărbaţii au masa corporală mai mare decât femeile", a declarat Charles Craddock, coordonatorul medical al fundaţiei Anthony Nolan şi consultant al spitalului Regina Elisabeta din Birmingham.

"Fac apel la tineri, în special la bărbaţi, să se documenteze cu privire la procesul de donare. Este foarte uşor să te înscrii în registru şi poţi salva o viaţă dacă eşti găsit compatibil", a continuat Craddock.

Sondajul a fost realizat de Fundaţia Anthony Nolan, care a colectat online 2.049 de răspunsuri la chestionarul său. Rezultatul a fost că cei mai mulţi oameni (54%) ar fi de acord să se înscrie în registrul donatorilor de celule stem.

Dintre cei care au răspuns negativ sau au fost nesiguri de poziţia lor, circa o treime (37%) au declarat că nu ştiu suficient de multe detalii despre donarea celulelor stem.

Sursa: BBC News