Prima pagină D:News

Gonoreea devine de netratat: o tulpină rezistă la toate antibioticele existente!

Redactia Descopera.ro | 07.12.2011 | ● Vizualizări: 408
Gonoreea devine de netratat: o tulpină rezistă la toate antibioticele existente!     gonoree, boala transmisibila sexual, medicina, antibiotic, risc + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători a descoperit o tulpină de microb gonoreic rezistentă la toate antibioticele existente. Această tulpină nouă poate transforma o infecţie comună, cândva uşor de tratat, într-o ameninţare globală la adresa sănătăţii publice.

Detaliile descoperirii au fost făcute publice de Dr. Magnus Unemo, Dr. Makoto Ohnishi şi colegii lor, în timpul celei de-a 19-a conferinţe a Societăţii Internaţionale pentru Cercetarea Bolilor cu Transmitere Sexuală, ce a avut loc în Quebec City, Canada.

Oamenii de ştiinţă au descoprit o variantă de bacterie nemaiîntâlnită până acum, numită Neisseria gonorrhoea. Analizând noua tulpină numită H041, cercetătorii au putut să identificice mutaţiile genetice responsabile pentru rezistenţa extrem de mare la toate cefalosporinele (cea mai puternică familie a antibioticelor), ultimele medicamente care mai aveau efect în tratarea gonoreei.

"Descoperirea este atât alarmantă, cât şi previzibilă. Încă din 1940, când tratamentul standard în tratarea gonoreei a început să se bazeze pe antibiotice, această bacterie a arătat o capacitatea uimitoare de a dezvolta mecanisme de rezistenţă împotriva medicamentelor," spune Dr. Unemo de la Laboratorul de Patologie din Suedia. El a mai adăugat că, deşi nu este prea devreme pentru a estima gradul de răspândire al tulpinii, bacteria dă semne că s-ar putea înmulţi rapid, în cazul în care nu sunt găsite medicamente eficiente.

Gonoreea este una din cele mai comune boli cu transmitere sexuală din lume. Numai în Statele Unite, numărul cazurilor este estimat la 700.000 anual. Ea este asimptomatică la aproape 50% din femeile infectate şi la 2-4% din bărbaţi. Când este simptomatică, se caracterizează printr-o senzaţie de arsură în timpul urinării şi secreţii purulente la nivelul organelor genitale. În cazul în care nu este tratată, gonorea poate duce la complicaţii serioase şi chiar ireversibile, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

La femei, infecţia poate cauza dureri pelviene cronice şi sarcini extrauterine. De asemenea poate duce la infertilitate şi la creşterea riscului de infectare cu HIV. În 3-4% din cazuri, infecţia netratată se poate extinde la nivelul pielii, al sângelui, al articulaţiilor sau chiar al inimii cauzând leziuni mortale. Copiii născuţi de mame care suferă de gonoree pot avea probleme serioase legate de infecţii ale sângelui şi ale articulaţiilor, iar naşterea pe cale naturală poate duce la orbirea copilului.

Sursa: ScienceDaily