Prima pagină D:News

Noua modă în Japonia: hainele cu aer condiţionat inclus! (VIDEO)

07.21.2011 | ● Vizualizări: 269
Noua modă în Japonia: hainele cu aer condiţionat inclus!      japonia, imbracaminte, aer conditionat, haine, inedit, tehnologie + zoom
Galerie foto (1)

Japonezii recurg la metode inedite, dar eficiente pentru a se proteja de căldură. Soluţia pentru zilele toride vine din partea companiei Kuchofuku Co. Ltd, a cărui nume se traduce "haine cu aer condiţionat". Aceştia au primit în ultima vreme o mulţime de comenzi pentru obiectele vestimentare cu aer conditionat.

În Japonia, canicula a devenit de nesuportat, mai ales din cauzarestricţiilor impuse de guvern în ceea ce priveşte cosumul deenergie electrică şi implicit a funcţionării aerului condiţionat.Tocmai de aceea, majoritatea persoanelor s-au arătat încântate denoua invenţie, chiar dacă sacoul prevăzut cu două ventilatoare nuare un aspect modern.

Aşa se face că acum, aproape 1.000 de companii din Japonia,inclusiv cele din industria auto, cea constructoare sau alimentarăau comandat "haine cu aer condiţionat".

Imposibilitatea de a folosi aparatele de aer condiţionat a făcutca anul acesta importurile de ventilatoare în Tokyo să înregistrezeun număr record în luna mai, când s-au comandat cu peste 70% maimulte ca în anul anterior.Ventilatoarele din haina Kuchofuku sunt conectate la obaterie de tip litiu-ion care printr-o singură încărcare le fac săfuncţioneze până la 11 ore. În plus, preşedintelecompaniei, Hiroshi Ichigaya, susţine că sistemul consumă doar omică parte din energia electrică pe care ar consuma-o în mod normalun aparat de aer condiţionat.

Până la 20 de litri de aer pe secundă circulă îninteriorul sacolului, ieşind apoi prin guler şi manşete, răcorindpurtătorul.

Ideea i-a venit lui Hiroshi Ichigaya, care a lucrat timp de douădecenii la Sony ca inginer, atunci când încerca să realizeze unaparat de aer condiţionat care să folosească puţină energieelectrică. Ichigaya a realizat că nu este necesar să răcească oîntreagă cameră, atâta timp cât oamenii sunt răcoriţi.

Hainele Kuchofuku au fost lansate pentru prima dată în 2004, iarpână de curând comenzile veneau doar din partea marilor fabrici şişantiere. Recent, compania a început să primescă comenzi în numărmare de la oameni care doresc că poarte hainele la birou sauacasă.

Preţul unei jachete Kuchofuku standard, începe de de11.000 yeni (415 RON) şi poate creşte în funcţie dedotări.

De curând un oficial guvernamental a abordat compania pentru acumpăra o jumătate de milion de jachete, dar Ichigaya a trebuit sărefuze comanda, deoarece intreprinderea nu a reuţit să creascăproducţia în timp util pentru a putea răspunde cererii.

Compania va vinde un total de 40.000 de jachete şi alteproduse de răcire in acest an, un număr dublu faţă de anultrecut, Ichigaya adăugând că ar putea vinde chiar 80.000de produse, dar că nu are o capacitate de producţie suficient demare pentru a putea răspunde tuturor comenzilor.

Sursa: AFP