O descoperire a astronomilor ar putea duce la un leac pentru cancer

31 07. 2011, 01:35

Aceştia au descoperit că metalele grele emit electroni de mică putere atunci când sunt expuse la raze X la un anume nivel de energie. Graţie acestei informaţii descoperite de astronomi, există posibilitatea ca implanturile realizate din aur sau platină să permită medicilor să distrugă tumorile canceroase prin expunerea pacienţilor la radiaţii mult mai slabe decât cele utilizate azi în oncologie.

Simulările pe calculator, făcute de cercetători, sugerează că expunerea unui singur atom de aur sau platină la doză mică de raze X într-o bandă îngustă de frecvenţă produce un flux mai mare de 20 de electroni de mică putere.

Aceşti electroni, spun experţii, pot distruge cancerul prin mărunţirea ADN-ului lor. Aşadar, medicii ar implanta bucaţele de metale grele în jurul şi în interiorul tumorii, iar apoi ar expune pacientul la un nivel potrivit de radiaţii. Electronii rezultaţi ar distruge tumoarea. Întregul proces ar reduce cu mult expunerea pacientului la radiaţii comparativ cu metodele curente de tratare a cancerului.

Echipa de spcialişti a construit un prototip al unui dispozitiv care arată că o anumită frecvenţă de raze X poate elibera electroni de mică putere din nanoparticulele de metal greu. Deşi aparatul trebuie dezvoltat în continuare, el oferă o primă dovadă că această tehnică are potenţialul de a trata cancerul.

"Este posibil ca în viitor să fim capabili să combinăm radioterapia cu chimioterapia, folosind platina drept agent activ", a declarat astronomul Anil Pradhan.

Descoperirea a fost făcută atunci când astronomii au încercat să afle din ce anume sunt alcătuite diferite stele, bazându-se pe modul în care radiaţiile trec prin ele şi cel în care acestea sunt emanate de stele. Ei au alcătuit un model computerizat complex cu ajutorul căruia să poată simula aceste procese. Aşa au aflat despre modul în care se comportă metalele grele, precum fierul, atunci când absorb diferite tipuri de radiaţii.

Fierul joacă un rol dominant în controlul fluxului de radiaţii care trece prin stele, iar în plus el a fost observat şi în unele găuri negre care produc unele tipuri de raze X care pot fi detectate de pe Pământ.

"Atunci am realizat că cercetarea depăşeste mediul astrofizicii atomice. Razele X şi metalele grele sunt des folosite în tratamente şi imagistică, doar că nu în acest mod. Dacă am putea implanta nanoparticule de metale grele în anumite zone din organism, imagistica cu raze X şi terapia ar putea fi mai puternice, reducând totodată expunerea la radiaţii şi fiind mult mai precise," a încheiat Pradhan.

Sursa: MSNBC