Laptele de vacă conţine de 4 ori mai multă sare decât laptele
matern, susţin cercetătorii care au descoperit că acei copii care
au fost hrăniţi cu lapte de vacă înainte de a împlini 12 luni au
dezvoltat un gust mai pronunţat pentru sare şi au avut ulterior
diete mai bogate în sare.
Nutriţioniştii Pauline Emmett şi Vicky Cribb, de la Universitatea
Bristol, Marea Britanie, au descoperit că şapte din zece bebeluşi
britanici consumă mult prea multă sare. Studiul, publicat în
Jurnalul European de Nutriţie Clinică, a studiat cazurile a 1.200
de copii în vârstă de 8 luni, născuţi între anii 1991 şi
1992.
Cercetătorii au constatat că 100 ml de lapte de vacă au în
compoziţie 55 mg de sare, aproximativ de patru ori mai mult decât
laptele de mamă. Concentraţiile din laptele praf variază între 15
şi 30 mg la 100 ml.
Un bebeluş care consumă zilnic 700 ml de lapte de vacă înghite 385
mg de sare, aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată în
cazul unui copil de până la un an. Unul din opt copii studiaţi au
fost hrăniţi doar cu lapte de vacă.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea că acei copii care au fost
hrăniţi cu lapte de vacă, au fost hrăniţi şi mai târziu în cursul
vieţii cu alimente bogate în sare, inclusiv alimente
prelucrate, precum fasolea şi spaghetele la conservă.
Adăugarea unei cantităţi prea mare de sare în dieta bebeluşilor ar
putea încuraja o preferinţă pentru acest gust, care s-ar menţine
toată viaţa, cu consecinţe negative asupra stării de sănătate. O
dietă bogată în săruri ar putea duce la probleme precum
hipertensiune arterială sau afecţiuni ale rinichilor.
Departamentul de Sănătate recomandă părinţilor să evite să dea
lapte de vacă bebeluşilor mai mici de un an, iar în lipsa
alăptării, să recurgă la preparate speciale pentru sugari, fără
adaos de sare.
Sursa: Telegraph