Cum să înveţi din nou să mergi, doar cu „puterea minţii”

05 08. 2011, 12:03

Echipa de specialişti a studiat semnalele cerebrale ale unor persoane sănătoase în timp ce făceau mişcare şi au utilizat aceste date pentru a-i "reînvăţa" pe cei suferinzi să îşi mişte membrele.

Oamenii de ştiinţă spun că acest sistem poate ajuta persoanele care au suferit atacuri cerebrale vasculare, paralizii sau cei care au distrofie musculară. În plus, se pare că invenţia va putea fi utilizată şi pentru combaterea obezităţii sau a diabetului.

Spre deosebire de alte tehnici asemănătoare, noua invenţie nu necesită un antrenament şi pare să fie prima care are rezultate similare cu cele obţinute în cazul pacienţilor care au electrozi implantaţi în creier.

Tot ce trebuuie să facă utilizatorii este să poarte o cască legată prevăzute cu sute de senzori şi conectată la nişte calculatoare care monitorizează undele cerebrale.

Scanând creierul unei persoane sănătoase în timp ce desfăşoară anumite activităţi, aceste aparate înregistrează modul în care creierul ar trebui să acţioneze în aceste situaţii.
"Prin decodarea activităţii cerebrale asociate mişcărilor unui mers normal, putem să învăţăm persoanele care au suferit atacuri cerebrale să gândească într-un numit fel, astfel încât să potrivească propriile lor semnale electroencefalografice cu cele normale," a declarat José Contreras-Vidal, profesor în cadrul Univeristăţii din Maryland.

Un alt specialist care a participat la studiu, Steve Graff, susţine că aceste rezultate se pot obţine şi în cazul în care pacientul ar fi rugat să imite ceea ce vede într-un material video ce prezintă o persoană care merge normal. Graff, care suferă de distrofie musculară congenitală şi se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile, speră că într-o bună zi tehnologia îi va permite să lovească o minge de fotbal sau să folosească un telefon mobil doar cu puterea minţii.

Cei de la UMD au reuşit deja să determine un pacient să recreeze mişcări 3D ale mânii şi să mişte un cursor cu ajutorul minţii. Scopul lor este acela de a ajuta persoanele cu dizabilităţi să îşi recapete funcţiile motorii pe care le-au pierdut în urma accidentelor.

Sursa: Mail Online