Home » D:News » Dispar delfinii Irrawaddy: mai trăiesc doar 85 de exemplare! (VIDEO)

Dispar delfinii Irrawaddy: mai trăiesc doar 85 de exemplare! (VIDEO)

Dispar delfinii Irrawaddy: mai trăiesc doar 85 de exemplare! (VIDEO)
Publicat: 18.08.2011
Populaţia de delfini Irrawaddy din râul Mekong prezintă un mare risc de dispariţie, anunţă organizaţia WWF, estimându-se că mai există doar 85 de exemplare în viaţă. Prinderea delfinilor în plasele de pescuit şi mortalitatea ridicată în rândul puilor fac foarte probabilă extincţia acestei specii.

Uneltele de pescuit, în special năvodul, dar şi metodele ilegale de pescuit, care implică exploziile, otrava şi electricitatea, au contribuit la declinul populaţiei de delfini, sugerează un studiu realizat între 2007 şi 2010.

Dovezile demonstrează că foarte puţine animale ajung la maturitate, iar delfinii bătrâni care mor nu pot fi înlocuiţi„, susţine Li Lifeng, directorul programului WWF dedicat conservării faunei din râuri.

Delfinii Irrawaddy trăiesc într-o porţiune de 190 de kilometri a râului Mekong, între Kratie, Cambodgia şi cascada Khone, care se află la graniţa cu Laos.

Cercetările demonstrează că populaţia de delfini ce trăieşte bazinul de apă format la graniţa dintre Cambodgia şi Laos este extrem de redusă, numărând doar şapte sau opt indivizi, în ciuda faptului că delfinii Irrawaddy sunt protejaţi prin lege în ambele ţări.

WWF cere Cambodgiei să stabilească un cadru juridic clar pentru protecţia delfinilor, inclusiv măsuri de interzicere a năvoadelor folosite de pescarii din zonă, care duc la moartea a multor delfini.

Pe vremuri, aceşti delfini se găseau în întreaga deltă a fluviului Mekong din Vietnam, până în Tonle Sap în Cambodgia şi în afluenţii din Laos ai acestui fluviu. Cu timpul au dispărut, fiind împuşcaţi de către soldaţi, care îi vânau pentru uleiul preţios ce se putea obţine din trupul acestora.

În prezent, aceşti delfini se mai găsesc doar în zonele de coastă a Asiei de sud şi de sud-est şi în trei râuri: Mekong, Ayeyarwady din Burma şi Mahakam din Borneo.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase