Studiul arată că dacă într-o dimineaţă veţi primi cafea decofeinizată, fără să ştiţi, tot veţi simţi efectul revigorant, atribuit cafelei normale.
Pentru a demonstra acest lucru, o echipă de cercetători de la Universitatea din Londra a studiar un grup de 88 de participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 47 de ani, care consumau cel puţin o cană de cafea pe zi. Voluntarii, cărora li s-a spus că iau parte la un studiu care urmăreşte efectele cofeinei asupra creierului, au fost împărţiti în 4 grupuri, formate fiecare din 11 femei şi 11 bărbaţi.
Un grup a primit cafea normală şi i s-a spus şi ce anume bea, iar alt grup a primit tot cafea normală, dar participanţilor li s-a spus că beau cafea decofeinizată. Celelalte două grupuri au primit cafea decofeinizată, dar un grup a fost anunţat că bea cafea normală.
După ce consumau cafeaua, voluntarii erau supuşi unor teste care măsurau performanţa mentală şi starea de spirit.
Rezultatele au arătat că aceia care credeau că au băut cafea normală au avut rezultate la fel de bune ca şi cei care chiar au consumat cafea ce conţinea cofeină. În plus, deşi toţi participanţii au mărturisit că, pe parcursul studiului, s-au simţit din ce în ce mai deprimaţi, atât cei care au băut, cât şi cei care au crezut că beau cafea normală au fost mai puţin posomorâţi decât ceilalţi.
Studiul, publicat în Appetite, demonstrează că efectul energizant al cafelei este, de cele mai multe ori, un produs al imaginaţiei noastre. Cu alte cuvinte, cofeina trebuie să se găsească mai degrabă în minte, decât în ceaşcă.
Sursa: msnbc