Home » D:News » Fumatul va spori cu 40 de milioane numărul deceselor de tuberculoză până în 2050

Fumatul va spori cu 40 de milioane numărul deceselor de tuberculoză până în 2050

Fumatul va spori cu 40 de milioane numărul deceselor de tuberculoză până în 2050
Publicat: 06.10.2011
Un nou studiu realizat de Dr. Sanjay Basu de la Universitatea din California a calculat efectele fumatului asupra ratei îmbolnăvirii de tuberculoză. Rezultatele au arătat că din 2010 până în 2050 numărul cazurilor de TBC va fi cu 18 milioane mai mare din cauza fumatului. De asemenea, acest viciu va spori numărul deceselor de tuberculoză cu 40 de milioane, afirmă cercetătorii.

Este cunoscut faptul că tutunul favorizează dezvoltarea tuberculozei, iar specialiştii spun că aproape o cincime din populaţia lumii fumează. Având în vedere că ţările cu cei mai mulţi fumători au şi cele mai multe cazuri de TBC, autorii studiului au vrut să tragă un semnal de alarmă referitor la impactul pe care îl va avea TBC-ul asupra populaţiei în viitor.

Pentru a investiga problema, echipa a dezvoltat un model matematic. Sisteme similare au fost utilizate enterior pentru HIV, detectarea tuberculozei şi a rezistenţei la medicamente, dar niciodată pentru fumat.

Analiza a relevat că fumatul poate avea un impact semnificativ asupra ratei îmbolnăvirilor de TBC. Astfel, numărul deceselor va creşte cu 40 de milioane, adică de la 61 de milioane de morţi, se va ajunge la 101 milioane. În plus, dacă tendinţele actuale de fumat se menţin, numărul de îmbolnăviri de TBC va creşte de la 256 la 274 de milioane, cu aproape 18 milioane mai mult.

Cu toate acestea, autorii susţin că elaborarea unor campanii agresive pentru descurajarea fumatului ar putea reduce numărul de decese cu aproape 27 de milioane, până în 2050.

Sursa: Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase