Home » D:News » Cum poţi face lucrurile să devină nevăzute (VIDEO)

Cum poţi face lucrurile să devină nevăzute (VIDEO)

Cum poţi face lucrurile să devină nevăzute (VIDEO)
Publicat: 06.10.2011
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Dallas au descoperit cum pot crea, sub apă, un efect de miraj pentru a face un obiect să devină invizibil.

Folosind nanotuburi de carbon şi temperaturi înalte, specialiştii pot face obiectele să devină invizibile în apă.

Nanotuburile de carbon (foto) sunt folii de carbon de grosimea unei molecule, rulate sub forma unor tuburi şi, deşi au densitatea aerului, sunt la fel de rezistente ca oţelul. Deşi au aplicaţii în medicină şi tehnologii spaţiale, nanotuburile de carbon nu păreau, totuşi, a fi materiale revoluţionare, mai ales după ce, de curând, au fost eclipsate de grafen (folie alcătuită dintr-un singur strat de atomi de carbon).
Acum însă, nanotuburile şi-au găsit utilizarea în fizică, reuşind să ajute la crearea efectului de miraj.

Mirajul se produce ca urmare a schimbării de direcţie a luminii, atunci când trece prin medii cu densităţi diferite. Cel mai cunoscut efect de miraj îl reprezintă înşelătoarele „băltoace” care par să existe pe şosea, în zilele caniculare. Aerul din apropierea solului este mai fierbinte decât cel din straturile superioare, care este mai dens. Când aerul îşi schimbă temperatura, îşi schimbă şi densitatea. Razele de lumină traversează mai întâi straturile mai reci de aer, apoi vin în contact cu aerul încins din apropierea asfaltului şi sunt deviate şi până la obţinerea reflexiei totale. Privitorul are astfel impresia că vede cerul reflectându-se în nişte ochiuri de apă de pe şosea.

Deoarece nanotuburile de carbon pot fi încălzite şi pot ajuta la creşterea temperaturii apei din jur, ele pot devia razele de lumină în acelaşi mod în care o face şi un gradient de temperatură în aer. Nanotuburile de carbon sunt perfecte pentru producerea acestui fenomen, ele fiind uşoare, subţiri, transparente şi putând fi încălzite atât de rapid, încât „mantia invizibilă” poate fi pornită şi oprită prin activarea unui întrerupător.

Sursa: io9

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase