Home » D:News » Un japonez a inventat robotul care „gândeşte” (VIDEO)

Un japonez a inventat robotul care „gândeşte” (VIDEO)

Publicat: 12.10.2011
Existenţa unor roboţi care învaţă din experienţă pentru a rezolva probleme noi, la fel ca oamenii, pare o idee desprinsă din filmele SF. Recent, însă, un cercetător japonez a transformat-o în realitate.

Osamu Hasegawa, profesor la Institutul de Tehnologie din Tokyo, a dezvoltat un sistem care le permite roboţilor să rezolve probleme făcând singuri corelaţii în urma datelor preluate din mediul înconjurător şi de pe Internet.

„The Self-Organising Incremental Neural Network”, sau SOINN, este un algoritm care le permite roboţilor să îşi utilizeze cunoştinţele acumulate anterior pentru a duce la bun sfârşit sarcinile.

Astfel, SOINN examinează mediul pentru a aduna datele de care are nevoie cu scopul de a organiza informaţiile sub forma unui set coerent de instrucţiuni.

Într-o demonstraţie de laborator, atunci când robotului i s-a cerut să „servească apă”, el a început să împartă sarcina într-o serie de aptitudini învăţate anterior: cum se ţine o cană, cum se ţine o sticlă, cum se toarnă apă din sticlă în pahar şi cum se pune un pahar jos. Neavând un program special legat de servitul apei, robotul găseşte singur ordinea în care trebuie să îndeplinească sarcinile.

În cazul în care SOINN stabileşte că o sarcină depăşeşte capacităţile sale, cere ajutorul şi învaţă, prin stocarea datelor, pentru ca data viitoare să poată efectua acţiunea.

Într-un alt experiment, SOINN este utilizat pentru a alimenta maşini, cu scopul de a căuta pe internet anumite caracteristici ale unor obiecte sau cuvinte.

Scopul echipei lui Hasegawa este de a încerca să fuzioneze aceste capabilităţi, dând naştere unui robot care efectuează căutări pe internet pentru a afla cum se fac anumite acţiuni.

La fel ca omul, sistemul poate filtra zgomotele sau anumite informaţii, lucru care pentru alţi roboţi ar fi mult prea dificil. Procesul este similar cu modul în care oamenii poartă conversaţii cu prietenii în locurile aglomerate, ignorând zgomotul de fond.

Hasegawa speră ca într-o bună zi SOINN va avea utilizări practice, ca de exemplu pentru dirijarea circulaţiei atunci când semafoarele nu funcţionează. În astfel de cazuri, robotul ar analiza date din monitoare publice şi rapoarte ale accidentelor.

De asemenea, cercetătorul subliniază potenţialul de utilizare a robotului pentru detectarea cutremurelor. SIONN ar putea fi capabil să cumuleze date de la numeroşi senzori, identificând mişcările semnificative.

Sursa: News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase