Home » D:News » Uniţi în eternitate: se ţin de mână de 1500 de ani

Uniţi în eternitate: se ţin de mână de 1500 de ani

Uniţi în eternitate: se ţin de mână de 1500 de ani
Publicat: 01.11.2011
Rămăşiţele osteologice ale unui cuplu roman îngropat într-un mormânt comun în urmă cu circa 1.500 ani au creat senzaţie în lumea arheologilor şi nu numai, după descoperirea lor de o echipă de specialişti din cadrul Universităţii din Emilia-Romagna.

După o primă estimare de teren, arheologii italieni susţin că bărbatul şi femeia au decedat şi au fost îngropaţi undeva în nord-estul peninsulei italice.

Descoperirea unui inel de bronz pe falangele femeii, precum şi poziţionarea ei în sicriul comun, ca şi cum ar fi intoarsă şi l-ar privi în eternitate pe partenerul ei, duc la concluzia că cei doi au fost fie îndrăgostiţi care urmau să se căsătorească, fie formau un cuplu recent căsătorit care s-ar iubit mult, iar cei apropiaţi au dorit să le aducă astfel un ultim omagiu în eternitate.

„Credem că au fost aşezaţi în sicriu cu feţele îndreptate unul spre celălalt. Poziţia craniului bărbatului sugerează faptul că vertebrele sale cervicale s-au desprins în timp iar craniul său a alunecat într-o poziţie nefirească”, declară Donato Labate, directorul şantierului de escavaţii.

Descoperirea mormîntului a aavut loc în mod accidental, în urma săpăturilor pentru temelia unor viitoare contrucţii din apropiere de Modena. Arheologii cred că cei doi au fost îngropaţi în străvechea suburbie Mutina din imediata apropiere a Modenei.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase