Home » D:News » Regiuni vaste ale planetei Marte ar putea găzdui forme de viaţă

Regiuni vaste ale planetei Marte ar putea găzdui forme de viaţă

Regiuni vaste ale planetei Marte ar putea găzdui forme de viaţă
Publicat: 12.12.2011
Un studiu efectuat de o echipă de cercetători australieni sugerează că „regiuni vaste” ale planetei Marte ar putea găzdui viaţă.

Echipa condusă de profesorul Charley Lineweaver de la Universitatea Naţională Australiană a comparat temperatura şi presiunea atmosferică a numeroase regiuni de pe Terra cu cele de pe Marte, pentru a estima în ce măsură «Planeta Roşie» ar putea găzdui forme de viaţă similare celor de pe planeta noastră.

Rezultatul a fost surprinzător: deşi doar 1% din volumul Pământului (din centrul planetei până în partea superioară a atmosferei) este ocupat de forme de viaţă, proiectul lui Lineweaver arată că 3% din volumul planetei Marte ar putea găzdui forme de viaţă. O mare parte din zonele locuibile de pe Marte se află în subteran, spun cercetătorii.

„Ce am încercat noi să facem a fost să luăm toate informaţiile disponibile şi să le analizăm pentru a răspunde întrebării «Sunt compatibile datele existente cu posibilitatea ca pe Marte să existe forme de viaţă?». Răspunsul obţinut de noi este unul simplu – da, există regiuni vaste pe Marte care sunt compatibile cu formele de viaţă terestre”, a explicat specialistul în astrobiologie.

Din cauza presiunii atmosferice scăzute, apa nu poate exista ca lichid pe suprafaţa planetei Marte, vaporizându-se, dar în subteran condiţiile sunt ideale pentru a găzdui microbi similari celor de pe Terra. De asemenea, la anumite adâncimi există condiţii ideale pentru existenţa unor bacterii şi a altor microorganisme.

Lineweaver spune că studiul său reprezintă „cea mai bună estimare a probabilităţii ca viaţa să existe pe Marte publicată până acum”.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase