Home » D:News » Armata SUA a dezvăluit drona-elicopter care vede tot pe o suprafaţă de 168 km pătraţi (VIDEO)

Armata SUA a dezvăluit drona-elicopter care vede tot pe o suprafaţă de 168 km pătraţi (VIDEO)

Armata SUA a dezvăluit drona-elicopter care vede tot pe o suprafaţă de 168 km pătraţi (VIDEO)
Publicat: 31.12.2011
Cea mai nouă armă de spionaj a armatei SUA, elicopterul-dronă dotat cu o cameră color de 1,8 gigapixeli, a fost recent dezvăluită. Armata SUA spune că noua tehnologie oferă „o capacitate fără precedent de a urmări şi monitoriza activitatea de la sol”.

Dronele-elicopter vor intra pentru prima dată în uz în 2012, urmând ca în luna mai sau iunie a anului viitor trei drone de acest tip să fie introduse în Afghanistan.

„Aceste aeronave vor îndeplini misiuni care vor dura până la un an, iar lecţiile învăţate de-a lungul acestora vor fi utilizate pentru transformarea acestui program într-unul de lungă durată”, a explicat lt-col. Matthew Munster, product manager în cadrul unităţii dedicate aeronavelor fără pilot din cadrul SUA.

Dronele-elicopter A160 Hummingbird au capacitatea de a efectua decolări verticale, lucru pe care celelalte drone din arsenalul SUA nu îl pot face.

Înainte ca noile drone să înceapă misiunile în Afghanistan, acestea vor fi testate în cadrul unei baze militare din Arizona.

Camera de 1.8 gigapixeli este cel mai mare senzor video folosit vreodată în cadrul misiunilor de către armata SUA. Acestea vor furniza date către sistemul Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System, al cărui acronim (ARGUS-IS) face aluzie la monstrul Argus din mitologia greacă, un gigant cu 100 de ochi.

Armata SUA afirmă că acest sistem permite supravegherea unei suprafeţe de 168 de kilometri pătraţi de la o înălţime de 6,1 kilometri (20.000 de picioare). Pe lângă supravegherea generală, operatorii dronelor pot selecta 65 de zone pentru a fi studiate în mod separat. Astfel, maşinile, oamenii şi alte obiecte pot fi monitorizate în timp real, chiar dacă se deplasează în direcţii diferite.

„Dacă un grup de oameni părăsesc un loc în acelaşi timp, nu mai e nevoie să alegi pe care dintre ei să îi urmăreşti – pot fi urmăriţi toţi, chiar dacă pleacă în direcţii diferite. Urmărirea are loc automat şi simultan”, a explicat Brian Leninger, product manager la Boeing, fabricantul acestor drone.

La finalul misiunii de un an din Afghanistan, armata SUA plănuieşte să organizeze o licitaţie pentru a doua generaţie de drone capabile să decoleze vertical. Acestea vor beneficia de un senzor mai bun, noua versiune a Argus-IS urmând să poată oferi şi imagini în infraroşu, iar numărul zonelor ce vor putea fi studiate separat urmând să crească la 130.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase