Home » D:News » Jocurile Olimpice pot dăuna grav sănătăţii…

Jocurile Olimpice pot dăuna grav sănătăţii…

Publicat: 17.01.2012
Jocurile Olimpice pot dăuna grav sănătăţii…
Adunările numeroase de persoane, care apar în cursul unor evenimente sportive de amploare, cum vor fi Jocurile Olimpice din acest an de la Londra, pot reprezenta un risc major pentru sănătatea unor categorii vulnerabile ale populaţiei, avertizează experţii în sănătate publică.

Într-o serie de şase articole publicate în revista medicală The Lancet Infectious Diseases, specialiştii atrag atenţia asupra pericolului şi fac apel la implementarea unor măsuri speciale de prevenire a problemelor de sănătate ce pot apărea datorită aglomeraţiei, în cursul unor evenimente sportive, religioase (cum este marele pelerinaj anual la Mecca, la care iau parte, în medie, 3 milioane de persoane) sau culturale.

Aglomeraţia este propice răspândirii rapide a unor boli infecţioase; de pildă, cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, desfăşurată în Australia în 2008, s-a înregistrat apariţia unei epidemii masive de gripă.

Participanţii veniţi din străinătate pot introduce boli periculoase în ţara-gazdă, sau pot duce asemenea boli în ţara lor de origine, la întoarcerea acasă.

Bolile astfel transportate pot afecta grav segmente vulnerabile ale populaţiei – oameni cu venituri mici şi care trăiesc în locuri cu acces insuficient la vaccinuri, antibiotice etc.

Metode de supraveghere, bazate pe noile tehnologii, permit specilaiştilor să monitorizeze deplasările oamenilor în cursul unor adunări publice şi să observe modul în care răspândirea bolilor este influenţată de comportamentul mulţimilor.

Printre măsurile recomandate se numără: instalarea de cabinete şi laboratoare medicale în locurile unde au loc evenimentele, pentru a detecta şi rezolva rapid unele dintre problemele apărute; interzicerea fumatului, pentru a limita pericolul incendiilor; abordări moderne în identificarea şi monitorizarea bolilor, de pildă prin utilizarea telefoanelor celulare pentru a aduna şi transmite informaţii în timp real.

Sursa: cbc

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase