Graţie acestui laser, oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de înţelegerea proceselor ce au loc în centrul stelelor şi a planetelor gigant. De asemenea, acest instrument va fi folosit în cadrul unor experimente care vor simula procesul de fuziune ce are loc în interiorul Soarelui.
„Laserul cu raze X LCLS este o maşinărie cu adevărat remarcabilă”, a declarat Sam Vinko, cercetător la Universitatea Oxford şi totodată cel care a coordonat spectaculosul experiment. „Crearea de materie extrem de fierbinte şi de densă este un pas foarte important pentru ştiinţă, ce ne va permite în cele din urmă să înţelegem evenimentele ce se petrec în interiorul stelelor şi în centrul planetelor gigant din sistemul nostru solar”, a adăugat el.
Până acum, oamenii de ştiinţă puteau să creeze plasmă din gaze, studiind-o cu ajutorul laserelor convenţionale, însă nu aveau la dispoziţie un instrument care să le permită să studieze plasma la densităţi solide. „LCLS este primul laser care poate penetra o plasmă cu densitate ridicată, studiind-o în acelaşi timp”, a declarat Bob Nasler, co-autor al studiului.
Un alt membru al echipei de cercetători care a efectuat acest experiment, Justin Wark de la Universitatea Oxford, a concluzionat că „LCLS va revoluţiona ştiinţa”.
Sursa: Eurekalert