Home » D:News » A fost conceput dispozitivul care ne face mai deştepţi

A fost conceput dispozitivul care ne face mai deştepţi

A fost conceput dispozitivul care ne face mai deştepţi
Publicat: 28.01.2012
Un nou dispozitiv sofisticat, creat de cercetătorii din cadrul Universităţii Oxford, poate stimula activitatea creierului prin intermediul unor mici şocuri electrice. Astfel, el poate să îmbunăţească memoria, să ducă la creşterea capacităţii de a rezolva probleme şi să potenţeze abilităţile matematice.

Creatorii aparatului au avertizat asupra pericolului ca aparatul să ajungă în mâinile unor oameni nepotriviţi şi au subliniat că trebuie să fie folosit cu multă grijă. Un plus de atenţie este necesar şi în cazul în care este folosit asupra copiilor, creierul acestora aflându-se în plin proces de dezvoltare.

Dacă metodele de stimulare artificială a creierului au fost folosite cu succes în trecut în tratamentul scăderii capacităţilor cognitive, în prezent pot duce la creşterea capacităţilor mentale în cazul persoanelor adulte sănătoase.

Aparatul, un sistem high-tech denumit Stimulator Transcranian prin Curent Direct (TDCS), este creaţia dr. Roi Cohen Kadosh, un reputat neurolog.

Aparatul poate stimula regiuni precise ale creierului, cu ajutorul unui curent electric moderat.

Când sunt stimulaţi lobii parietali, care sunt responsabili pentru capacitatea de a citi, scrie şi număra, s-au raportat creşteri ale abilităţilor matematice ale subiecţilor. Fluxul de curent este responsabil de reacţii chimice în creier, reacţii care produc schimbarea sau dezvoltarea celulelor. Fenomenul este denumit „plasticitate neurală” şi este esenţial în orice proces de învăţare.

Conform declaraţiilor producătorilor săi, folosirea aparatului nu este riscantă dacă se respectă întru totul indicaţiile. Dispozitivul mai poata fi folosit în tratamentul bolii Parkinson, al depresiei şi al tulburărilor de personalitate, optimizarea creativităţii şi a capacităţii de a învăţa a elevilor.

Totuşi, utilizarea lui ridică nişte probleme etice dificile, în special când este vorba despre copii, şi mai sunt necesare studii care să ateste siguranţa folosirii lui la persoane de orice vârstă.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase